G20 traži rješenja za terorizam i klimatske promjene

0
Foto: Wikipedia / Source

Šefovi država i vlada najmoćnijih zemalja svijeta trebali bi u ponedjeljak na sastanku skupine G20 konkretizirati obećanja da će “snažno” odgovoriti na terorističke napade u Parizu, ali i premostiti razlike u pogledu klimatskih promjena.

Summit koji je počeo u nedjelju u ljetovalištu Antalyji na jugu Turske, koji osigurava 12.000 policajaca, trebao bi završiti sredinom dana.

Napadi u Parizu u petak postali su glavnom temom sastanka čelnika 20 svjetskih sila, koji su u subotu minutom šutnje odali počast žrtvama i uputili Francuskoj izraze sućuti te obećali odlučnost u borbi protiv terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je “snažan i odlučan” odgovor zemalja G20.

Kao i u slučaju epidemije ebole kojom su se bavili na summitu 2014. u Australiji, čelnici će objaviti posebnu izjavu o borbi protiv terorizma.

Nacrt teksta ne spominje Islamsku državu, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, nego općenito govori o terorizmu.

Tekst poziva članice G20 da pojačaju suradnju kako bi se ograničilo kretanje terorista, suzbila teroristička propaganda na internetu i zaustavilo financiranje.

“Akcijski plan ne donosi se u sklopu G20”, koji je ponajprije ekonomski forum, objasnio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

No summit je omogućio velik pomak kad je riječ o Siriji, odakle dolaze džihadisti IS-a.

Summit je bio prilika za susret američkog predsjednik Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji su se prvi put suglasili o potrebi političke tranzicije u Siriji.

I dalje se, međutim, ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojeg podržavaju Moskva i Iran, a Zapad i arapske zemlje žele smijeniti s vlasti.

Čelnici G20 ne slažu se ni u pogledu klimatskih promjena, što je jako zabrinjavajuće s obzirom na to da za nekoliko tjedana počinje globalna klimatska konferencija u Parizu.

G20 bi trebao također konačno definirati plan OECD-a za borbu protiv fiskalne optimizacije.