Glazbena senzacija Judith Hill na Prokurativama

0

U sklopu Splitskog festivala program na Prokurativama otvara glazbena senzacija i Grammyjem nagrađena glazbenica, pjevačica, kantautorica i multiinstrumentalistica Judith Hill. Na pozornicu splitskih Prokurativa popet će se 23. lipnja 2023. i svojim cjelovečernjim koncertom obogatiti večer Split Blues Festival – Povratak korijenima.

U domaćem dijelu programa nastupit će splitski blues bendovi Otprilike ovako i Harpoon Blues Band koji će tijekom svog dvadesetominutnog programa obraditi po dvije skladbe iz fundusa Splitskih festivala.
Judith Hill će se svojim moćnim i zanimljivim vokalom po prvi puta predstaviti hrvatskoj i splitskoj publici, uz pratnju svog zvjezdanog benda čiji su članovi i njezini roditelji Michiko Hill i Robert ‘Pee Wee’ Hill, glazbene legende na klavijaturama i basu.
Judith je tridesetosmogodišnja Amerikanka koja dolazi iz Kalifornije, gdje je diplomirala glazbenu kompoziciju na Sveučilištu Biola, nakon čega se pridružila bendu francuske superzvijezde Michela Polnareffa na njegovoj turneji. Nadahnuta iskustvom, po povratku u SAD započela je svoju solo karijeru i zvjezdani uspon blues pjevačice i autorice.
Judith Hill svira klavir, gitaru i harfu, a njezin su božanstveni vokal prepoznali neki od najpopularnijih svjetskih glazbenika. Blisko je surađivala s Michaelom Jacksonom i Georgeom Bensonom, bila je prateći vokal na snimkama Gregga Allmana, Anastacije, Mikea Oldfielda, Roda Stewarta i Robbija Williamsa, a na turnejama je pratila Stevieja Wondera, Eltona Johna i Ringa Starra. Bila je i službena predgrupa na turnejama Johna Legenda i Josha Grobana, a Groban ju je redovito pozivao na pozornicu kako bi zajedno izveli poznate duete, prije nego što su zajedno objavili singl “Remember When it Rained”. Michael Jackson odabrao ju je da s njim pjeva duet “I Just Can’t Stop Loving You” tijekom njegove turneje „This Is It“. Nažalost, Jackson je preminuo prije turneje, a snimka s njihove probe postala je viralni hit. Hill je otpjevala glavnu pjesmu na njegovoj komemoraciji, čime je u trenu postala prepoznata na svjetskoj glazbenoj mapi.
Hill je bila izuzetno popularna u četvrtoj sezoni hit emisije The Voice, a nakon što je u jednom intervjuu na Revolt TV-u izrazila svoju želju za suradnju s Princeom, pjevač ju je pozvao u svoj poznati kompleks Paisley Park. Judith Hill bila je jedna od posljednjih glazbenica koje je Prince mentorirao, a zajedno su snimili i njezin debitantski solo album „Back in Time“, na kojemu je Prince svirao i bio koproducent.
Posljednji od svoja objavljena četiri albuma, „Baby, I’m Hollywood“, Hill je izdala 2021. koji detaljno opisuje njezino putovanje samospoznaje. Trinaest pjesama na tom albumu su živahna i prkosna osobna spoznaja te izlet u anale afroameričke glazbe, njezina prošlost, sadašnjost i budućnost. Prožet soulom, zadivljujućom klavirskom baladom i psihodeličnim funkom, „Baby, I’m Hollywood“ album je koji glazbenica sama producira. Kroz zbirku pažljivo osmišljenih priča u pjesmama, Judith prenosi svoje stavove o užitku i boli, slavlju i posljedicama te oslobađanju i preporodu.
„Htjela sam personificirati Hollywood kao ženu koja je preživjela. U svojoj karijeri prošla sam kroz toliko uspona i padova, a show mora ići dalje. Poruka je biti uporan, iznijeti svu svoju bol i svoju priču na pozornicu. „Baby I’m Hollywood“ je prihvaćanje, pomirba sa sobom i svojom pričom te bez straha biti ono što jesi. Želim da ljudi osjete ono što dolazi iz moje duše, pomoći im da vide dalje od šminke, svjetla pozornice, glasina i povijesti, izađu iz sjene straha i prihvate svjetlo ranjivosti“, rekla je Hill.
Judith je bila i protagonistica nagrađivanog dokumentarnog filma „Pet metara od slave“ (Oscar za najbolji dokumentarni film 2014. i Grammy za najbolju filmsku glazbu 2015.) koji donosi neispričane priče pratećih vokala nekih of najvećih glazbenih imena 21. stoljeća.
Osim svog ogromnog popisa suradnika, Judith svoju inspiraciju nalazi i u Chopinu, Antoniu Carlosu Jobimu, Arethi Franklin, Nini Simone, Tati Vega, Clark Sistersima, Jimiju Hendrixu i Stevieju Wonderu. Njihove nijansirane izraze može se prepoznati unutar njezina zvuka i stila.