Godine do cjepiva protiv virusa zika

0

Proizvodnja cjepiva protiv virusa zika mogla bi trajati godinama, ocijenio je jedan američki visoki medicinski dužnosnik dok jačaju strahovanja od širenja te zaraze koju prenose komarci.

Vjerojatno će trebati godine da se proizvelo sigurno i djelotvorno cjepivo protiv virusa zika, ocijenio je direktor američkog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) dr Anthony Fauci, iako je istraživačke pristupe ocijenio obećavajućima.

Klinički pokus 1. faze određivanja neštetnosti cjepiva mogao bi se obaviti prije kraja 2016.,  precizirao je on na telefonskoj konferenciji za novinare.

Šef NIAID-a je objasnio da znanstvenici rade na cjepivu protiv denga virusa i virusa zapadnog Nila koji kao zika pripadaju obitelji flaviviridae i da su njihovi radovi dosta napredovali.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniqueu i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.
Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.
Zika je posljednji virus koji prenose komarci koji je izbio posljednjih 20 godina iz te obitelji flaviviridae.
Osim rada na cjepivu, američki istražitelji će usmjeriti napore na razvoj dijagnostike i na životinjski model radi razumijevanja učinaka virusa na organizam, posebice trudnica.
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je  da se virus zika eksplozivno širi i da bi mogao zaraziti 4 milijun aAmerikanaca. (Hina)