Goran Kotur: Predstavnik nadzora na sjednici Gradskog vijeća rekao je da se događa eksploatacija Park šume Marjan!

0

Čelnik splitskog SDP-a oglasio se priopćenjem o jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća i o, kako kaže, eksploataciji Marjana.Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Možete proći i u druge dijelove Hrvatske gdje se vrši eksploatacija, nikad to lijepo ne izgleda.” To je jučer na sjednici Gradskog vijeća na raspravi o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, u okviru izvješća gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, rekao Goran Pleše iz tvrtke “Stenavert”, predstavnik nadzora šumarskih radova. Ako do sada nije bilo sve jasno, ovo definitivno rasvjetljuje pravu prirodu procesa suzbijanja mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan.  Dakle, predstavnik nadzora na sjednici Gradskog vijeća rekao je da se događa eksploatacija Park šume Marjan! To nije preneseno u medijskim izvješćima, ili je pogrešno preneseno. Inače, po predstavniku nadzora “metoda žičara se koristila, što je u ovom trenutku bila najmanje invazivna za šumu i najbrže se mogla riješiti sječa i dobivanje drva”. Prisjetimo se, “Matima project”, tvrtka koja vrši sječu, otkupljuje i drvnu masu. Zbog toga nimalo ne iznenađuje činjenica da gradski vijećnici i javnost nisu dobili informaciju o tome koliko je posječeno zdravih stabala koja nisu trebala biti posječena, i to bez doznaka i popratnica. Dakle, protivno Zakonu o šumama! Ignorirana su pitanja, na koja nadzor mora imati odgovor, o broju doznaka i popratnica. Naravno da su se šumarski stručnjaci evakuirali iz Povjerenstva za Marjan, jer očito ne žele biti dio eksploatacije.

Stablovnom metodom, koja je očito izabrana radi eksploatacije šume,  počinjena je dodatna, teško popravljiva šteta. Deblovina se nije odvajala od granjevine i zbog toga se pomela podstojna sastojina na koridorima žičare. Tako se na tim područjima onemogućila sukcesija autohtone šume i omogućila erozija tla. Osim toga, ovakav smjer postavljanja koridora drastično povećava rizik od vjetrolomova odnosno vjetroizvala. Do danas nismo dobili informaciju o tome što je s pogrešno postavljenim feromonskim klopkama. Kad uzmemo u obzir izabranu stablovnu metodu, potpuni nedostatak informacija o doznakama i popratnicama, činjenicu da ista tvrtka vrši sječu i otkup drvne mase, te korištenje riječi “eksploatacija” od strane nadzora, onda je jasno da je u cijelom procesu primarna aktivnost nije suzbijanje mediteranskog potkornjaka već eksploatacija šume na Marjanu.

Od gradonačelnika i njegovog tima smo dobili isključivo iznimno površno usmeno izvješće, koje je podneseno reda-radi. U guranju glave u pijesak gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegova marjanska ekipa nadmašili su sami sebe. Simbol Splita se uništava nama pred očima, i informacije skrivaju ne samo zbog nemara gradonačelnika i njegovog tima, nego prije svega zbog eksploatacije šume na Marjanu!”