Branimir Glavaš kazneno prijavio Gordanu Rusak

0
Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Državno odvjetništvo potvrdilo je u utorak da je zaprimilo kaznenu prijavu nakon objavljenih tvrdnji da je saborska zastupnica Gordana Rusak uvjetovala prijelaz u klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) financiranjem njenih znanstvenih projekata i zapošljavanjem svoje suradnice.

Državno odvjetništvo Hini je u utorak navečer potvrdilo da je prijava predana Uskoku koji će “postupiti sukladno zakonu”.
Kaznenu prijavu je prema tvrdnjama medija, koji su objavili i preslik prijave, podnio zastupnik Branimir Glavaš zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika u pokušaju. No, Državno odvjetništvo nije željelo otkriti nikakve detalje prijave.
U izjavi za Jutarnji list Glavaš je kazao da je “ono što je objavljeno” u medjima i što je “pročitao vezano uz dogovore g. Rusak s HSU-om i Stipom Petrinom” nevjerojatno. Riječ je o skandalozonom ponašanju i to je apsolutno neprimjereno za jednu tako visokomoralnu političarku, predstavnicu nekakvog novog, trećeg puta, ustvrdio je Glavaš. Dodao je i da mu motiv nije bio što je Rusak ranije izjavila da joj je neprihvatljiva suradnja sa strankom nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca.
Pozivajući se na neslužbene informacije, Jutarnji list navodi i da je prozvana zastupnica, koja je u konačnici ušla u klub zastupnika HSLS-a, i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pregovarala o mogućoj suradnji s njegovom strankom. No, predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Igor Dragovan ranije je demantirao informacije da im je Rusak nudila suradnju.
Rusak je ranije lažima, podbadanjima i nemoralom nazvala tvrdnje da je HSU-u uvjetovala prelazak u njihov klub.
Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu, kazala je Rusak Hini, zamoljena da komentira tvrdnje predsjednika HSU-a Silvana Hrelje da se prije priključenja klubu HSLS-a nudila zajedničkom klubu HSU-a i nezavisnog Stipe Petrine, također bivšeg Mostovca.
Mediji su u ponedjeljak, nakon što je Rusak napustila Hrid Drage Prgometa i prešla HSLS-u, objavili preslik pisma koje je zastupnica poslala HSU-u, a u kojem nudi suradnju s njihovim klubom, uz niz preduvjeta, među kojima je i “izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti, kao i za popularizaciju znanosti u redovima Sabora”, za što predlaže iznos od 10.000 kuna.
U pismu, čiju je autentičnost HSU potvrdio, traži i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, koja je sada angažirana kao glasnogovornica u HSLS-u.(Hina)