Pratite uživo govor o stanju Unije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

0

Predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen održat će govor o stanu Unije u srijedu, 13. rujna 2023. od 9 do 9.45 sati. Govor možete pratiti i putem našeg weba.


Svake godine u rujnu, predsjednik Europske komisije održava Govor o stanju Unije pred Europskim parlamentom, razmatrajući postignuća u protekloj godini, obraćajući se zajedničkim izazovima i predstavljajući prioritete za nadolazeću godinu, za Europu i šire.

U svom govoru o stanju Unije za 2023., predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će glavne prioritete i vodeće inicijative za nadolazeću godinu. Proteklu godinu je na EU razini obilježila su događanja kao što su kreiranje mjera za suočavanje s energetskom krizom, rat u Ukrajini i prihvat izbjeglica te poticanje EU gospodarstva.

To će biti posljednji govor u ovom zakonodavnom mandatu, uoči europskih izbora koji će se održati 2024. godine.

U prosincu 2019. Komisija Ursule von der Leyen postavila je nov i ambiciozan cilj zelenije, digitaliziranije i pravednije Europske unije. Ne samo da nije odstupila od tog cilja, nego je i ostvarila svih šest političkih prioriteta, istodobno se suočavajući s dosad nezabilježenim krizama.

Protekle su godine Europljani prebrodili energetsku krizu, u svoje domove primili milijune ukrajinskih izbjeglica – najveći broj raseljenih od Drugog svjetskog rata – i pridonijeli rastu gospodarstva dosad nezabilježenim europskim ulaganjima.

Iza nas je još jedna godina dosad nezabilježenih izazova s kojima se EU još jednom uspješno suočila. Ovo su glavna postignuća:

• Podržavanje Ukrajine i poduzimanje velikih koraka kako bi se Rusija pozvala na odgovornost
• Poticanje ulaganja u zemlji i inozemstvu
• Pobjeda u energetskom ratu koji je Rusija vodila protiv Europe
• Transformacija našeg gospodarstva ubrzavanjem zelenih i digitalnih prijelaza
• Zaštita temeljnih vrijednosti EU-a jednakosti, uključivosti i socijalne pravednosti