Grad Omiš na tjedan dana postaje centar hrvatske suvremene umjetnosti!

0
Foto: PR

Grad Omiš je i ove godine domaćin festivala suvremene vizualne umjetnosti ALMISSA Open Art! Festival započinje 4. kolovoza! Radovi tridesetak hrvatskih suvremenih umjetnika različitih generacija, u odabiru kustosa Vedrana Perkova, pružit će uvid u noviju umjetničku produkciju u medijima slikarstva, kiparstva, fotografije, videa, instalacije i performansa.

Program se održava u javnom gradskom prostoru, Gradskom muzeju, Galeriji AZ i Gradskom teatru (Ilirsko sjemenište na Priku), crkvi Sv. Duha i utvrdi Mirabelli (Peovica).  Ovogodišnja edicija festivala kao temu i fokus interesa uzela je pojam: SPIN. Sam termin na engleskom jeziku znači vrtnja, okretanje, a preuzet je iz sporta – poput kriketa ili stolnog tenisa. Tehnika je to kojom se loptici nastoji promijeniti smjer i tako zavarati protivnika.

U posljednje se vrijeme spomenuti pojam sve više vezuje uz politiku, odnosno politički marketing, te je poprimio prilično pejorativno značenje. Najčešće pod političkim spinom podrazumijevamo niz metoda i manipulacija kojima se pokušavaju prikriti loši rezultati, osobe ili događaji; primjerice plasiranjem informacija koje će prikazati situaciju ljepšom nego što u stvarnosti jest. Koliko su te tehnike uhvatile maha svjedoči činjenica da se danas pod pojmom spin gotovo isključivo podrazumijeva laž i neistina.

Da spin ne bi trebalo gledati samo kroz prizmu negativnosti, a manipuliranje i stvaranje nove slike poistovjećivati s laži, pokušat će pokazati ovogodišnji Almissa Open Art festival.
Osim vjernog prikazivanja, poput odraza u ogledalu odnosno interpretacije stvarnoga, likovno je stvaralaštvo od samih početaka pružalo i drugi/drugačiji pogled na stvarnost; izlazilo je izvan okvira uobičajenog (pri)kazivanja, činilo vidljivim ono skriveno… Spin je u ovom slučaju kreativna metoda – zaokret kojemu je svrha da ponudi novo gledanje, a ne da obmane; da potakne osjetila i intelekt, a ne da ih sputa.