Grad Split i kulturnjaci potpisali kolektivni ugovor

0
Foto: Radio Dalmacija

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Grad Split i ustanove u kulturi kojima je Grad Split osnivač ili vlasnik potpisali su novi Kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture Grada Splita.

Potpisivanje je obavljeno u velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave, a potpisnici su bili gradonačelnik Ivo Baldasar, predstavnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Tomislav Rebić, te ravnatelji splitskih kulturnih ustanova, muzeja kazališta i knjižnice.

Tekst novog kolektivnog ugovora rezultat je višemjesečnog pregovaranja koje se odvijalo s povremenim prekidima.

Obje su strane ponešto popustile u svojim zahtjevima i prijedlozima, a svi ravnatelji splitskih ustanova drže da je među važnijim postignućima to da se stečena prava neće smanjivati. S tim se složio i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Potpisivanje ugovora rezultat je dugotrajnih pregovora i njime se reguliraju prava 480 gradskih djelatnika. Ugovorom njihova prava su se ujednačila s pravima zaposlenika gradske uprave, ali se nastojalo i točno regulirati njihove obveze, istaknuo je Tomislav Rebić ispres sindikata.

Pomaci koji su postignuti tijekom pregovora samo su dio onoga što se tražilo, složili su se i na jednoj i na drugoj strani, kao i oko činjenice kako postoji prostor za pomake na bolje.