Grad Trilj povisio naknade za novorođenčad

0

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić donio je odluku kojom će se tijekom 2020. godine jednokratno pomagati roditeljima novorođenčadi s prebivalištem na triljskom području s novčanim iznosom od 3.000 za prvo do 15.000 kuna za osmo dijete u obitelji.

Grad Trilj nastavit će s novim mjerama koje ne žele biti samo demografska kap, nego konkretna pomoć obitelji. Demografija nije samo poticaj, nego cjelokupni odnos Grada prema obiteljima gdje su novorođena djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. Naša briga je permanentna na svim razinama. Takve odluke ću donositi na dobro naših obitelji, poručio je Šipić.

U skladu s pronatalitetnom politikom Grada Trilja utvrđuje se iznos jednokratne novčane pomoći roditeljima za svako novorođeno dijete. Tako će za prvo novorođeno dijete pomoć iznositi 3.000 kuna, a za drugo 4.000. Za treće novorođeno dijete roditelji će dobiti 5.000 kuna, a za četvrto i peto 7.000. Roditeljima je za šesto i sedmo novorođeno dijete osigurana novčana pomoć od 10.000 kuna, a za osmo novorođenče i dalje dobit će 15.000 kuna. U usporedbi s npr.Dugim Otokom, općina Sali, gdje za prvo dijete naknada iznosi 60 000 kuna, i otokom Visom gdje je naknada za treće 176.600 kuna, ova potpora se i ne čini toliko visoka. Grad Trilj, međutim, u prošloj je godini zabilježio porast novorođenčadi, a naknada za 2020. zasigurno će biti od pomoći svakoj mladoj obitelji. Grad Trilj daje i stipendije svakom redovnom studentu s adresom u Trilju, kao i bespovratne novčane potpore za izgradnju kuće u tom kraju.