Građani splitske Visoke : Zaustavite gradnju HAKOM-ove zgrade

0

Nakon što se prošli tjedan na gradilištu  zgrade regulatorno – mjernog središta Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) na splitskom predjelu Visoka “otvorila” jama , građani traže hitno zaustavljanje radova tvrdeći da se radi o tunelima na koje su već upozoravali investitora.

Građani Visoke boje se za svoju sigurnost, kao i sigurnost vodospreme koja se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta.

Predstavnici splitskog Gradskog kotara  Visoka zatražili su hitnu obustavu radova na izgradnji HAKOM-ove poslovne zgrade i zatvaranje gradilišta zbog pronalaska podzemnih tunela na gradilištu:
Da li su ti tuneli opasni za izgradnju , da li su opasni za vodospremu koja opskrbljuje grad Split, ne znamo to. Da li su ugrožene  kuće, to ne znamo. Pozivamo mjerodavne institucije da što prije izađu na teren i utvrde što se događa, jer je očito da će se stvoriti problem za investitora, ali i građane koji su uplašeni, nazivaju i pitaju što se događa.
rekao je dopredsjednik GK Visoka, Josip Mihanović, koji je upozorio i kako se može dogoditi da Splićani ostanu bez pitke vode:
Neki govore tu se spaljivalo smeće, neki govore tu su tuneli od bivše JNA koja je tu sad gdje je crkva imala kasarnu. Znamo da na Visokoj ima tunela, ispod školskog igrališta koje je nasuprot gradilišta su tuneli, moguće da su oni povezani. Ne želimo prejudicirati  i govoriti što je, no očito je veliki problem ne samo  za građane Visoke. Ovdje je vodosprema, želimo li svi mi sutra ostati bez pitke vode?

Predstavnike Gradskog kotara investitor nije izvijestio o  pronalasku tunela, već su o tome saznali iz medija:
Na investitorima je da oni pozovu koga već trebaju zvati, a mjerodavne institucije trebaju postupiti po službenoj dužnosti. Pa neka izvijeste gradski kotar i građane Visoke, jer ja kao predsjednik kotara imam pritisak od građana. Oni su uplašeni, ne znaju što će.- iznio je predsjednik kotara Ivan Bikić.

Voditelj splitske podružnice HAKOM-a, Ante Ribičić opovrgava da se radi o bilo kakvim  tunelima, tvrdi da je prilikom radova na iskopima temelja zgrade došlo do otvaranja potkopa:
Tu nema nikakvih tajnih tunela ispod naše zgrade. Vodosprema nije ugrožena, jutros su bila dva djelatnika  tvrtke “Vodovoda i kanalizacija” , koji su došli temeljem medijskih napisa, i utvrdili su da nikakve ugroze nema, jer da je preljevni kanal kojim se prazni vodosprema sasvim izvan naše čestice.

Jama je duga 11 , široka 3,5 metara i do 5 metara duboka, rekao je Ribičić , te dodao kako je  alpinist Stipe Božić  neovlašteno u noći s nedjelje na ponedjeljak ušao na gradilište i  istraživao jamu.

Jama će se sanirati na način kako smo dobili rješenje od projektanta statike konstrukcije zgrade. Tamo gdje će biti zgrada bit će izbetonirano , ostatak će biti nasut i nabijen i to je to. Radovi idu dalje, nema zaustavljanja, to je obična jama. Ovakvih jama ima na  krškim terenima Dalmacije na svakom koraku.

Gotovo 5,5 tisuća građana Visoke se i dalje se protivi izgradnji objekta HAKOM-a, jer se boje zračenja i mogućih štetnih utjecaja. Nastavit će prosvjedovati protiv te gradnje, te očekuju kako će ih podržati i Grad Split i Splitsko -dalmatinska županija.

Kažu da ovaj odašiljač ne zrači, nek mi investitori objasne  zašto rade  zidove debele 50 centimetara kao da će atomski rat i zašto stavljaju zemlju između zidova. Tu će dica ić u školu, dica će se ozračit i svi mi – zabrinut je Ivica Vuletić.

Nema razloga za zabrinutost ni ugroze građana, radi se samo o kontrolno – mjernom sustavu koji samo može mjeriti ono što dolazi izvana.Nema nikakvog spremanja u podzemne spremnike. – rekao je voditelj splitske podružnice , a u  priopćenju HAKOM-a stoji  kako iz Gradskog kotara dolaze senzacionalističke izjave koje mogu dovesti do širenja panike ili do toga da se netko povrijedi neovlaštenim ulaskom na gradilište u želji da vidi nepostojeće tunele.

Očita je namjera zaustaviti gradnju objekta koji spada u kritičnu nacionalnu infrastrukturu i dio je sustava nacionalne sigurnosti Hrvatske, zaključili su iz HAKOM-a.