Gradit će se stanovi za bivše korisnike Doma “Maestral”

0

Splitski gradski vijećnici, nezavisni Ante Zoričić i Ivica Grubišić Gire uputili su na ovotjednu sjednicu Gradskog vijeća prijedlog izgradnje stambenog objekta za djecu koja nakon punoljetnosti moraju napustiti Dom za nezbrinutu djecu “Maestral”.

Objekt bi se gradio na gradskom zemljištu na Blatinama, a osim bivših korisnika Doma, u njemu bi se smjestili i roditelji teško oboljele djece koji ne žive u Splitu.

Predviđa se rušenje postojećeg objekta, bivše gostione “4 palme”, a projekt koji je danas predstavljen novinarima, mogao bi se , uz podršku gradskih vlasti, realizirati u roku od jedne do dvije godine. Savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu , Nina Miličević:
Pronašli smo da je njihova inicijativa jako dobra i izvediva. Uspjeli smo  postić nagodbe s bivšim vlasnicima , tako da je taj objekt u Šimićevoj sad u našem vlasništvu i pojavilo se pitanje namjene. Zaključili smo da bi bilo najbolje da bude za socijalne potrebe i sad ćemo na Gradskom vijeću predstaviti tu ideju. Plan je da budu tri stana u tom objektu namijenjena za djecu, bivše korisnike Doma “Maestral” i da bude 8 do 10 soba za roditelje čija djeca su u Splitu na liječenju.

Prihvate li splitski gradski vijećnici ovaj projekt, uslijedit će raspisivanje javne nabave za izradu projektne dokumentacije. Potrebnih 4 do 5 milijuna kuna pronaći će se u gradskom proračunu , a računa se i na europske fondove, posebno na dio od 63 milijuna kuna koje Split kao urbana aglomeracija može povući. Dio sredstva mogli bi osigurati i Splitsko -dalmatinska  županija, te resorno ministarstvo.

Ravnatelj Doma Maestral, Miljenko Grabar:
Do 21. godine korisnici Doma  su pokriveni sustavom i sve njihove životne potrebe su zadovoljene, no problem je uvijek nastajao prilikom  izlaska iz ustanove .Kad njih u adolescenciji “pukne” paranoja, strah, neizvjesnost  šta će  bit s njima, gdje će  kad izađu iz Doma , ovo uvelike olakšava njihov život. Maksimalno će u tim stanovima moći boravit do tri godine, a mjesečno će izdvajat za najamninu tisuću kuna. Ako budu poštivali kućni red, sva ta financijska sredstva njima će se vratit po izlasku iz tih stanova i oko 35 tisuća kuna će im omogućit plaćanje podstanarstva još  par godina

10 -oro mladih ljudi uskoro će ove godine napustiti Dom koji im i dalje pomaže sudjelujući u troškovima stanovanja, a Renata bi u samostalan život trebala otići iduće godine:
Uvijek sam o tome razmišljala, imala sam već  prije dvije godine pitanje u svojoj glavi šta će bit kad izađen, di ću ić, jesam li dovoljno samostalna i sad kad sam čula ovaj predivan plan  stvarno mi se svidija i nadam se da će se realizirat.

Vijećnik Ante Zoričić:
Sad je bitno da na ovoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici “zabetoniraju” ovu namjenu.To znači da ako ovo Gradsko vijeće donese ovu odluku da neće nijedan pojedinac, ni gradonačelnik, ni služba u budućnosti moći promijeniti ovo bez Gradskog vijeća.

Kako bi se izgradio ovaj objekt dva nezavisna vijećnika spremni su potražiti i pomoć poduzetnika i građana.