Gradski kotar Varoš poziva vas na tribinu o uređenju Šperuna

0
Foto: visitecroatia.com

Gradski kotar Varoš poziva vas da u srijedu 29. studenog u 18 sati na tribini u kotarskim prostorijama, u Sinovčićevoj 6, razmotrite prijedlog arhitekta Ede Šegvića o budućem uređenju Šperuna.

Šperun je dio jednog od glavnih pješačkih pravaca koji veže Dioklecijanovu palaču i Marjan, a već dugo funkcionira samo kao divlje parkiralište, dostavni punkt za nekoliko nabujalih štekata okolnih restorana i kafića, neprivlačan, otužan, za pješake – i stanare i turiste – vrlo neugodan, pa i opasan, smatra Vjeko Santrić, predsjednik Vijeća GK Varoš.

S obzirom na to da je Šperun i stvarna točka prijepora čiji je aktualni režim korištenja nedopustiv i nepotreban u zaštićenoj zoni, a ujedno i paradigmatski primjer ukupnog nereda u gradskoj jezgri, implementacija predloženog rješenja ili neke njegove varijante mogla bi također postati primjer saniranja problema u širem obuhvatu. Stalo nam je da ovakva točkasta inicijativa bude što temeljitije i na vrijeme razmotrena iz pozicije svih zainteresiranih te onih koji donose odluke, ne bi li se slične lokacije u perspektivi uređivale prema modelu koji na primjeru Šperuna utvrdimo, kaže Santrić.

Uz autora prijedloga, neke prometne, komunalne, konzervatorske i urbanističke odlike tog prostora u širi kontekst zaštićene zone smjestit će zainteresirani stručnjaci, a na diskusiju o optimalnom rješenju pozvani su svi korisnici.