Gradsko vijeće: Ivošević se ispričao, HDZ-ovci i HGS-ovci napustili sjednicu jer nema gradonačelnika koji ima temperaturu

0
Foto: RD

Prije sjednice Gradskog vijeća Splita dogradonačelnik Bojan Ivošević stao je pred novinare i još se jednom ispričao novinarki Slobodne Dalmacije.

Ja se ispričavam novinarki Nikolini Lulić i svakoj drugoj osobi koja se možda osjetila uvrijeđena mojim riječima i načinom na koji sam komunicirao do sada u mom mandatu. Ja sam svoju lekciju naučio, neke ću stvari u svom životu promijeniti. Ono što ne mogu promijeniti je da ne mogu vratiti vrijeme unazad i navedene riječi neizgovoriti, kazao je Ivošević.

Ispričao se i gradonačelniku i svim vijećnicima i dodao: Mislim da moram promijeniti način na koji komuniciram prije svega s novinarima. Ja sam ostao u starom modu, kada sam bio građanin, aktivist, kada sam imao samo jednu vrstu neformalne komunikacije, a moja trenutna funkcija to više ne dozvoljava. To se promijenilo sad momentalno. Način na koji s javnošću komuniciraju i puno veći političari od mene – potpuno je normalno da rade političke radionice i po pitanju PR-a i komunikacije pred kamerom.

Gradonačelnika Ivice Puljka nema na sjednici jer ima temperaturu. Zbog toga su HDZ-ovi i HGS-ovi vijećnici, njih 13, napustili sjednicu. HDZ-ov Vice Mihanović kaže da je gradonačelnik mogao biti na sjednici online.

Naše je mišljenje da je ovo manevar gradonačelnika da izbjegne odgovore na pitanja. Ja sam bio 14. vijećnik koji se javio za pitanja i većina pitanja, makar naša, su usmjerena prema gradonačelniku, da nam da odgovore o aferama koje potresaju grad. Smatramo da je to manevar, smatramo da je to kukavički i neozbiljno, jer Gradsko vijeće je jedina prilika kad jednom mjesečno vijećnici imaju priliku za susret s gradonačelnikom i da postave pitanja, kazao je Mihanović.

Sve nam je komentirao i vijećnik Centra Igor Skoko: Za razliku od kolege Mihanovića, ja nisam doktor i zaista mislim da je apsurdno u doba pandemije da bi netko bolestan trebao doći na sjednicu gradskog vijeća. Oba dogradonačelnika su tu, sve službe su tu i mogu se postaviti bilo kakva pitanja. Ja se već neko vrijeme bavim politikom i stvarno dugo nisam vidio ovako nešto apsurdno.

HGS-ov Igor Stanišić zatražio je da se sjednica odgodi: Mi predstavljamo građane i pitamo u njihovo ime, a ne u svoje. Situacija je specifična, znam da se i prije događalo da ne dođe gradonačelnik, ja ne sumnjam je li on bolestan ili nije, to je njegova stvar, ali na osnovu prošlosti imam pravo sumnjati u njegove namjere jer se pokazalo svaki put kad je nešto nezgodno po njega da on to izbjegava odnosno da baca fokus na druge stvari. A imamo i situaciju da imamo zamjenika, koji mijenja gradonačelnika, a mi ne znamo smijemo li mu postavljati pitanja, smijemo li ga pogledat, kako će reagirati, u kojoj je fazi s radionicom itd. Tako da mislim da nije korektno da nam odgovara samo dogradonačelnik Kuzmanić, niti nas to zadovoljava i smatramo da na ovaj način ne možemo adekvatno raditi kao gradski vijećnici.

Vladajući imaju kvorum, pa je sjednica nastavljena.