Gradsko vijeće Splita bez kvoruma – otišli HGS i HDZ- nastavak sutra?

0

Odlaskom vijećnika HGS-a nakon završetka vijećničkih pitanja, a potom i HDZ-a, sjednica splitskog Gradskog vijeća (GV) prekinuta je u utorak navečer, jer nije bilo kvoruma, a nastavak je za srijedu ujutro zakazao zamjenik predsjednika GV-a Petar Škorić (HDZ).

HDZ tvrdi kako je postojao dogovor da se na današnjoj 21. sjednici Gradskog vijeća, koja je počela nakon što je završila 20. tematska o potkornjaku na Marjanu, odrade vijećnička pitanja i da sjednica završi do 19 sati, a Most pak ocjenjuje da se radi o krizi vlasti.

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća, HGS-ov Igor Stanišić je u izjavi za Radio Dalmaciju poručio kako vijećnici njegove stranke sutra vjerojatno neće biti na sjednici.

Zašto je nakon vijećničkih pitanja zatražio stanku objasnio je Tomislav Prljević (HDZ) koji je rekao da je na taj način želio prekinuti “cirkus u režiji Mosta, vjerojatno s ostalim strankama” koje nisu u stanju ispoštovati minimum dogovora koji su uspostavili s HDZ- om, HGS- om i ostalima.

“Bio je dogovor između Mosta, SDP-a i Pametnog da će rad ove sjednice trajati do završetka vijećničkih pitanja. Mi uvijek održimo svoj dio dogovora, no očigledno gospoda nisu u stanju održati svoj dio, pa im preostaje koristiti se manipulacijama. HDZ i HGS su odradili svoj dio dogovora. Sjednica je održana i završila onako kako smo dogovorili”, rekao je Prljević koji vjeruje da će HGS u srijedu doći na nastavak 21. sjednice.

Marijana Puljak (Pametno) tvrdi kako su iz vijećnice misteriozno nestali svi Kerumovi vijećnici, pa i predsjednik Gradskog vijeća nakon čega su još misterioznije i vijećnici HDZ-a odlučili napustiti sjednicu iako je Pametno imalo prijedlog da se nastavi sjednica i nakon završetka vijećničkih pitanja.

“Imali smo prijedlog da se prebace neke točke dnevnog reda na početak ove sjednice, no nakon toga prijedloga su svi vijećnici HDZ- a brže bolje napustili vijećnicu i tako srušili kvorum, pa se sjednica nije mogla nastaviti. Ovaj postupak mogu možda tumačiti time da je HGS-ovce iznervirao naš prijedlog koji je usvojen na tematskoj sjednici – da se do kraja godine pokrene restrukturiranje Javne ustanove Park šuma Marjan i da se napravi analiza”, odgovorila je Puljak.

Izrazila je sumnju da je možda u tijeku i neka nova politička trgovina.