Gripa je stigla i u Dalmaciju

0
Foto: www.feral.news

U Splitsko -dalmatinskoj županiji  potvrđen je prvi slučaj gripe.

Nakon što je krajem prošle godine referentni laboratorij za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dokazao virus gripe tipa A kod dvije osobe iz Zagreba , te dvije iz Vinkovaca, početak epidemijskog vala zahvatio je i  Splitsko-dalmatinsku županiju.

Oboljeli sa simptomima sličnim gripi napunili su i čekaonice dalmatinskih ordinacija tako da je moguće da među njima ima još onih koji imaju gripu, ali za sada se sa sigurnošću može reći da je potvrđen tek jedan oboljeli. Voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, dr. Dijana Nonković:
U posljednjih 15-ak dana poslali smo 12 uzoraka briseva grla,ždrijela i nosa naših sugrađana, od kojih je jučer stigao jedan pozitivan nalaz.Svatko tko ima curenje nosa, kašalj i nisku temperaturu misli da ima gripu, to gripa nije.Gripa je teška i ozbiljna bolest koja ide naglo, u vrlo kratkom vremenu temperatura se povisi  , može i do 40 stupnjeva, s naglim bolovima u mišićima i zglobovima.Tek nakon dan-dva počinje slinjenje i dugotrajni kašalj.

U posljednje tri godine protiv gripe se cijepi sve više ljudi. Tako je bilo i krajem prošle godine kada je u županiju stiglo oko 17 tisuća doza, rekla nam je dr.Nonković, te su zatražene dodatne doze cjepiva:
Sve smo to potrošili, velik je odaziv na cijepljenje i sad smo naručili novih oko 150 doza i smatramo da će to biti dovoljno. Većina osoba koje imaju pravo na besplatno cijepljenje se cijepilo,a dobili smo i nove osobe koje su se cijepile po prvi put u životu, jer ove godine ni mediji nisu pisali negativno  o cijepljenju.

I dalje se može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, a preporuka za cijepljenje se pogotovo odnosi na starije osobe i kronične bolesnike.

Vrhunac gripe tek slijedi, jer se zadnjih godina zbog toplijih zima on pomaknuo za par mjeseci:
Virus gripe “voli” hladno vrijeme, a za sada imamo različite druge respiratorne viruse. Sa zahlađenjem očekujemo da će biti znatno veći udio virusa gripe u cirkulaciji. Prije bi uvijek vrhunac gripe bio negdje oko Božića, prvi slučajevi su nam bili u studenom , a sada su nam prvi slučajevi tijekom siječnja, a vrhunac se očekuje polovicom drugog mjeseca.

Obzirom da idući tjedan meteorolozi najavljuju veliku hladnoću, možda se nije zgorega cijepiti protiv gripe, no ukoliko to ne želite izbjegavajte mjesta gdje se okuplja jako puno ljudi, pogotovo prehlađenih. Dolaskom kući obavezno treba oprati ruke, jer gripa se prenosi kapljičnim putem.

A ako je dobijete, obavezno treba odležati 5 do 6 dana u krevetu, ne izlaziti i ne raditi ništa fizički i ne uzimati antibiotike, jer oni u tom slučaju ne pomažu.