Na Gripama preventivni projekt “Zajedno protiv govora mržnje”

0
Foto: pixabay.com

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u utorak, 30. svibnja 2017 godine u Sportskom centru Gripe u vremenu od 12:30 do 14:00 sati promovirati će zajedno sa svojim partnerima iz Splitskog saveza športova dio aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta MUP-a „Zajedno protiv govora mržnje“.

Cilj projekta je promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencija svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog ponašanja, te u konačnici prevencija kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici iskazivanja mržnje.

Projekt uključuje veći broj ciljanih aktivnosti planiranih za naredno razdoblje. Uvjet realizacije je partnerski angažman policije u zajednici sa ciljem stvaranja pozitivne društvene klime koja osuđuje govor mržnje i nasilje koje se događa svuda oko nas od obitelji, društvenih mreža, javnih mjesta do škola itd.

U prvoj aktivnosti naglašena je uloga sporta koji je alternativa svim rizičnim ponašanjima, sportaši koji su primjer tolerancije i prihvaćanja različitosti, natjecanje u kojem se poštuje fair play i uvažava protivnik, ali i kao područje u kojem se posebno javno bilježe događaji nasilja, mržnje i netolerancije od dijela sudionika događaja.

Na događaj su pozvani predstavnici grada, županije, sveučilišta, suda, zdravstva, predstavnici sportski klubova, sportski novinari, ugledni bivši sportaši i aktivni sportaši, osobe iz svijeta sporta i javnog života. Svi zajednički isticanjem javnih poruka protiv govora mržnje i nasilja predstavljanju Split kao sportski grad u kojem se poštuju drugi i različiti kao i protivnik u sportskom natjecanju.

Projektne aktivnosti su već započele provedbom interaktivne radionice za srednjoškolce na temu previranja govora mržnje na sportskim natjecanjima, a nastavit će se 30.svibnja gdje će u Multimedijalnom kutku „Stani pred kameru / mikrofon i pošalji poruku“ velik broj osoba iz sportskog i javnog život izreći reći svoju poruku protiv govora mržnje i nasilja nakon prikazivanja tematski ciljanog video spota. Drugi dio je manji sportski događaj „Ja sam za fair play“ u kojem će djeca sudionici potvrditi vrijednost sporta i poštivanja protivnika. Aktivnost prate i posebni informativni materijali.