HAC: Očekuje nas olujni vikend, moguće zatvaranje dionica autoceste

0
Foto: Arhiva RD

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine (HAC ONC)  od Državnog hidrometeorološkog zavoda zaprimile su prognozu s najavom olujnog vjetra na podvelebitskoj dionici autoceste A1 te gorskoj dionici autoceste A6 i Krčkog mosta, zbog čega jemoguće zatvaranje pojedinih dionica autoceste što bi moglo stvoriti nove neprilike u prometu tijekom velike smjene turista.

Prema prognozi DHMZ-a u petak do kraja dana podno Velebita očekuje se umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. Prognoza orkanske bure najavljena je za cijelu subotu i nedjelju do navečer.

Zbog sigurnosti prometa, ukoliko jačina vjetra bude iznad granice gdje postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili određene skupine vozila, HAC ONC će u suradnji s policijom privremeno zatvoriti pojedine dionice autoceste A1 i A6, kao i Krčki most, te će promet biti preusmjeravan na alternativne pravce.

Ovisno o količini prometa na autocesti, službe HAC ONC-a u suradnji s policijom isključivati će vozila i na drugim izlazima kako bi se smanjila čekanja i povećala protočnost prometa.

Molimo korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, molimo ih da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja prometne signalizacije kao i poruka na info-displejima o uvjetima na cesti te ograničenju brzine na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima te alternativnim pravcima.

Naposljetku želimo istaknuti da nam je zajednički cilj sigurnost svih sudionika u prometu, te apeliramo na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta, priopćeno je iz HAC ONC-a.