Hajduk gost Rudeša, Oreščanin: Želimo se nametnuti!

0
Foto: Robert Matić/hajduk.hr

Hajduk će u subotu u 17.30 na stadionu Zagreba odigrati utakmicu 16. kola HT Prve hrvatske nogometne lige. U ulozi trenera prve momčadi debitira Siniša Oreščanin.

Prvi dojam nakon tri odrađena treninga je da smo uspjeli približiti igračima našu filozofiju s obzirom na iskustvo koje smo tesali kroz drugu momčad. Feedback je bio vrlo dobar. Želimo dominirati, kontrolirati utakmicu od prve do zadnje minute. Želimo se u sve četiri faze nogometne igre nametnuti, da se nas pita što se tiče događanja na terenu. Očekujem protivnika koji se zadnjim atomima snage pokušava uključiti u borbu za opstanak. Njima svaka utakmica visi nad glavom. Kolega Marko Lozo je perspektivan i ambiciozan trener, žarko želi dobiti svaku utakmicu. Možda će mu Hajduk biti poseban motiv jer je radio tu kao trener B momčadi. Sigurno želi pozitivan rezultat protiv Hajduka kako bi krenuo u pozitivnu seriju, kako bi mu bilo lakše raditi, rekao je trener Hajduka Siniša Oreščanin.

Nemam nikakvu tremu. Možda sam i sam sebe iznenadio. Zahvaljujući svom stožeru, organizaciji koju smo postavili od početka i komunikaciji s momčadi koja mi daje mirnoću. U ova tri dana što sam vidio na terenu, razgovorima, analizama, mirnoću mi najviše daje momčad. Vidim jako puno prostora za napredak. Uvjeren sam bio i prije nego što sam s njima odradio prvi trening da momčad vrijedi više i da će igrači kroz trening i proces sigurno napredovati i da će to biti bolja slika na terenu. Inzistirat ćemo na sličnoj filozofiji igre koja će se graditi od golmana. To je važan segment u fazi napada. Lopta je najbitnija, s loptom se mogu kontrolirati sve četiri faze nogometne igre. Kad imaš loptu i dobru strukturu, lakše je prevenirati i u fazi obrane. Pokušat ćemo biti napadačkiji, da dolazimo sa što više ljudi u završnicu, dodao je Oreščanin.

Iz ove kože ne možemo, moramo se prilagoditi. Odradili smo dva taktička treninga, jedan je bio s temom faze napada. Dojam s tih treninga nam daje snagu, mirnoću i vjeru da bi to moglo izgledati dobro. Naravno da će u početku to biti manje minuta, 20-30 minuta po poluvremenu će to biti slika kakvu mi želimo. Kako će vrijeme ići, taj će period biti sve duži. Mislim pritom na fokus i koncentraciju na zahtjeve koji se postavljaju pred igrače. Treba im dati malo vremena jer svaki trener dolazi sa svojim zahtjevima. Njihova prilagodba ovisi i o individualnoj i o momčadskoj razini, ali ovo što sam vidio kroz tri treninga je dobar temelj. Pohvalio sam ih, tu je 70-80 % karakternih, dobrih momaka koji žele raditi, upijati i napredovati. Agresivnost je na nivou, to sam odmah uočio. Ali agresivnost se podrazumijeva kroz kvalitetan pritisak na loptu. Kad je dobra struktura i kompaktnost to dolazi do izražaja. Kad je to raštrkano, kad su prevelike dionice, igrači ispadaju pa ta agresivnost dođe pod upitnik i bude kontraproduktivna, zaključio je Oreščanin.

Oreščanin je u Zagreb poveo dvadeset igrača, a početnu jedanaestoricu nije želio otkriti. Iz druge su momčadi priključeni Sahiti, Delić, Nejašmić, Šego i Teklić. Vraćaju se Gyurcso i Jradi koji su propustili dvoboj sa Slaven Belupom. Nedostaju kartonirani Jurić te ozlijeđeni Posavec, Said i Hamza koji bi trebali biti u kadru za utakmicu s Osijekom u srijedu u četvrtfinalu Kupa. Lopez, te od ranije Duka i Beširović ostaju na listi ozlijeđenih.