Hajduk proslavio 107. rođendan

0
Foto: hajduk.hr

Hrvatski nogometni klub Hajduk slavi 107. rođendan. 13. veljače 1911. Carsko namjesništvo u Zadru odobrilo je osnivanje kluba. Tako se oživotvorila ideja četvorice Splićana, nastala za vrijeme studija u Pragu.

Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić zakleli su se svojim praškim prijateljima u legendarnoj pivnici Pri Fleku da će u Splitu osnovati klub koji će pobijediti tada slavne češke velikane Slaviju i Spartu. U priču su po dolasku u Split uključili već poznatog sportskog djelatnika Vladimira Šoru, a za ime kluba obratili su se profesoru Josipu Baraču. Ostalo je povijest…

Svim navijačima, prijateljima najvećeg hrvatskog kluba, od srca želim sve najbolje za 107. rođendan. Nadam se da ćemo svi ustrajati na ovom putu ka boljitku, ka ostvarenju ciljeva, a to su titule koje svi sanjamo i nadam se da će brzo doći. Kad me prijatelji, poznanici i rodbina pitaju da nakon ovih dvadesetak mjeseci na čelu kluba jednom riječju opišem Hajduk, za mene je to religija. Ta riječ više od svega govori što on predstavlja navijačima, ljudima u Splitu i svima koji ga prate. Hajduk je više od nogometnog kluba, navijači žive jedan poseban način života s Hajdukom, izjavio je predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos.

U sklopu rođendanske proslave održala se i promocija Hajdukove “mini monografije”, autora Jurice Gizdića.