Hasim Koc na Radio Dalmaciji

0

U Splitu boravi Hasim Koc, prvi čovjek turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu.  Posjetio nas je na Radio Dalmaciji gdje smo s njim porazgovarali o radu Agencije i projektima u Dalmaciji.

‘Agencija je osnovana 1992. i sada djeluje u 60 zemalja kroz 62 ureda. U Hrvatsku smo došli prije 4 godine i do sada smo proveli 76 projekata. Danas sam u prekrasnom Splitu održao sastanak sa županom Blaženkom Bobanom koji nas je srdačno primio. Željeli smo se upoznati i želimo surađivati na projektu koji bi poljoprivrednicima donio novu tehnologiju, naučio ih da koriste novu tehnologiju u radu. Imamo brilijantni startup koji je osnovao student koji je izmislio uređaj koji predviđa vremenske promjene i koji šalje podatke na smartfon i tako pomaže poljoprivrednicima da sačuvaju svoje usjeve. Želimo implementirati taj sustav kod poljoprivrednika na području Imotskog, Trogira, SInja, Vrgorca, Splita i to već u travnju ako nam situacija s koronovirusom to dozvoli. Želimo da poljoprivrednici s ovog područja imaju bolji život. To bi se radilo u suradnji sa Splitsko – dalmatinskoj županiji i mislim da će biti obuhvaćeno oko 100 poljoprivrednika. Posjetio sam i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje gdje smo pričali o mogućoj suradnji. Projekt je vrijedan 30 tisuće eura za jednu godinu.

Odprojekta u Dalmaciji izdvojio bi prošlogodišnji na Pelješcu, u Žuljanima, gdje smo prekrili sportski teren koji koriste školska djeca. Nakon toga organizirali smo međunarodni basket turnir na kojem su sudjelovala djeca iz 4 zemlje – Hrvatske, BiH, Turske i Crne Gore. Najvažnije je da su djeca igrala bez suca, igrali su fair play. Projekti idu dalje, sretni smo što smo u HRvatskoj gdje surađujemo s našim hrvatskim partnerima i koegama te radimo na poboljšanju odnosa dvije zemlje.’