HDZ i Most još bez dogovora

0
Foto: Bruno Konjević / Cropix

Hrvatska demokratska zajednica i Most nezavisnih lista ni u šestom krugu pregovora, koji je trajao punih pet sati, nisu postigli konačni dogovor o ustroju Vlade i podjeli dužnosti u Saboru.

Moj je dojam da smo blizu konačnog dogovora. U sljedeća dva dana predstavit ćemo modele rješenja koje smo našli našim strankama, a do petka bismo trebali imati dogovor o cjelovitom paketu. Ukoliko se do petka i u okviru HDZ-a i u okviru Mosta potvrdi načelno razumijevanje koje smo ovih dana postigli, mislim da ćemo moći idućeg tjedna ići vrlo brzo ne samo prema formiranju Sabora, nego i Vlade. Raspravili smo niz pitanja, uključujući i podjelu dužnosti u Saboru. Tražimo rješenje koje će zadovoljiti i HDZ i Most. Želim da se sve ono što bude zajednički dogovor reflektira kao zalog kvalitetnog rada buduće Vlade u sljedeće četiri godine. Kada je riječ o tome da ćemo kod predsjednice u ponedjeljak doći s potrebnim brojem potpisa kako bismo dobili povjerenje za sastavljanje Vlade, ja se nadam da će to biti s Mostom, ali bit će s više potpisa nego što je to potrebno, izjavio je nakon razgovora u središnjici HDZ-a predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

Bit će zanimljivo u četvrtak na Nacionalnom vijeću Mosta. Prijedloge oko kojih smo stvorili određene modele moramo predstaviti našim tijelima, a onda ćemo odlučiti što će biti. Ja se nadam da ćemo do kraja tjedna završiti ciklus pregovora. Naravno da je mjesto predsjednika Sabora važno, koliko HDZ-u, toliko i Mostu i svim drugim političkim strankama. Ali ponavljam, mi dogovaramo cjelokupan paket. U trenutku kada se to raspravi na našim unutarstranačkim tijelima i ponovno sjednemo za stol, znat ćete cijelo rješenje. U pregovorima uvijek postoji mogućnost da se netko dogovori ili ne dogovori. Ali zadnja tri tjedna traju pozitivni, konstruktivni pregovori i nadam se da će tako i završiti, rekao je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.