HEP uvodi nova brojila

0

HEP – ovi paušalni računi odlaze u povijest. Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje. Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati – dobro načekati.
Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji, no proces ugradnje novih mjerila trajat će 15 – ak godina. Zamjena brojila koštati će 4,5 do 5 milijardi kuna, a to će u cjelosti platiti HEP.

S novim brojilima ćemo plaćati mjesečnu potrošnju električne energije i neće više biti akontacija, kazao je savjetnik za energetiku splitskog Društva potrošač Nenad Kurtović.

S obzirom da je na novim mjerila za daljinsko očitanje gotovo nemoguće očitati potrošnju, morati ćemo od HEP-a zatražiti da nam dostavi izviješće o trenutnoj potrošnji.

Novi sustav ima mogućnost i isključivanje neplatiša s mreže bez izlaska na teren. Prema Pravilniku to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika. U konačnici možemo li reći kako je riječ o novom sustavu koji osim što ide na ruku potrošačima ide i na ruku HEP – u.