HGK: Prezentacija o znakovima kvalitete

0
Foto: PR

U HGK Županijskoj komori Split održana je prezentacija  o znakovima kvalitete Hrvatske gospodarske komore, “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”.

Cilj prezentacije je unapređenje suradnje ŽK Split i institucija na lokalnoj razini na poticanju i promociji kvalitetnih hrvatskih proizvoda, na čemu HGK radi već 20 godina putem vizualnog označavanja/certificiranja kvalitetnih hrvatskih proizvoda, kao i nacionalne akcije „Kupujmo hrvatsko“.

Predstavnik za kvalitetu u ŽK Split, Anton Duišin je prezentirao znakove kvalitete HGK, te postupak stjecanja prava njihove uporabe.

Znak „Hrvatska kvaliteta” nose natprosječno kvalitetni proizvodi proizvedeni na području Hrvatske, a znak „Izvorno hrvatsko” isti takvi proizvodi koji su još dodatno nastali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

Trenutno je 216 hrvatskih proizvoda, linija proizvoda ili usluga označeno znakom kvalitete HGK, od čega njih 148 nose znak „Hrvatska kvaliteta“, a 68 znak „Izvorno hrvatsko“. Preko 93% znakova kvalitete HGK dodijeljeno je proizvodima, a nešto manje od 7% uslugama. Ukupno su 132 tvrtke korisnici prava uporabe ovih znakova.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 proizvoda, linija proizvoda ili usluga zadovoljili su kriterije za dodjelu prava uporabe znaka kvalitete HGK.