HGSS-u potreban moderan helikopter za spašavanja

0
Foto: hgss.hr

Hrvatska gorska služba spašavanja u proteklih je godinu dana iznova dokazala da je nezaobilazan faktor sustava civilne zaštite. Ponosni smo na kontinuirani razvoj svakog dijela naše službe, ali helikoptersko spašavanje je segment kojeg moramo i želimo unaprijediti kako bismo što brže odgovorili na spašavanje ljudskih života. HGSS-u je potreban moderan helikopter koji će služiti isključivo za spašavanja u nepristupačnim područjima, poručio je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) na  proslavi svetog Bernarda u Mariji Bistrici.

Naglašavajući da HGSS više od 20 godina neprestano ulaže u brojne dodatne specijalnosti te sustavno razvija potražne K9 timove, ekipe speleoronioca i specijalističke ronioce, Granić je  izrazio  želju da sustav iskoristi postojeće kapacitete, a bez duplanja istih te omoguće poboljšanje helikopterskog spašavanja.

„HGSS ima jako dobru suradnju s Ministarstvom obrane i letačkom posadom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju helikopterskog spašavanja, ali svi smo svjesni činjenice da moramo ubrzati dolazak helikoptera do unesrećenih osoba.To ćemo postići isključivo nabavkom modernog helikoptera prilagođenog hitnim spašavanjima u neurbanim područjima. Ministarstvo unutarnjih poslova pri kraju je postupka javne nabave za kupnju 2 helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite. Duboko vjerujemo da će HGSS uskoro na raspolaganju imati helikopter koji će čitavu godinu služiti isključivo za potrebe spašavanja u teško pristupačnim područjima”, istaknuo je pročelnik HGSS-a Josip Granić.