HNK Split: U petak premijera ”Romanca o tri ljubavi”

0
Foto: PR

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 24. veljače na Sceni 55, izvesti dramu Antuna Šoljana ”Romanca o tri ljubavi”. Ovu sentimentalnu farsu u stihovima na scenu postavlja redatelj Nikola Šimić, a uloge tumače Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Stipe Radoja i Nikola Ivošević.

U nekom europskom dvorcu obraslom jalovim ružičnjakom u 12. stoljeću, nakon što se gospodar otišao boriti u križarskom ratu, sami žive njegova gospa, službenica i kapelan zadužen za brigu o ružičnjaku i ključu gospinog pojasa nevinosti. Monotoniju njihovih života prekida dolazak viteza za kojim polude obje žene, vidjevši u njemu otjelovljenje svoje žudnje. Pisana u stihovima, ova „sentimentalna farsa“, kako ju je nazvao sam autor, duhovito se referira i ironično oslanja na opus Shakespearea, Molièrea, Cervantesa, Baudelairea…

Redatelj Nikola Šimić, čiji je ovo redateljski debi u HNK Split, rođen je u Splitu 1988. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2012. završio je studij filmske i televizijske režije. U Gradskom kazalištu lutaka Split režirao je lutkarsku predstavu ”Tko je Videku sašio košuljicu”, a u predstavama HNK Split ”Idomenej”, ”Timon Atenjanin”, ”Svoji smo, dogovorit ćemo se” i ”Peer Gynt” bio je asistent redateljima.

Premijera je 24. veljače na Sceni 55 HNK Split s početkom u 20:55, a prva reprizna izvedba na programu je 25. veljače s početkom u 19:55h.