HNK Split: premijerno izvedeni “Strašni roditelji”

0
Foto: foto HINA/ HNK/ Matko Biljak/ ua

Dramskom premijerom Jeana Cocteaua “Strašni roditelji”, koju je režirao intendant HNK Split Goran Golovko, večeras je otvorena dramska sezona u toj kazališnoj kući, a zadovoljna publika dugotrajnim je pljeskom nagradila sve koji su na predstavi radili.

Drama “Strašni roditelji” lagan je bulevarski komad iz 1938. godine koji zadire u tkivo obiteljskih odnosa. U njoj se isprepleću nezdravi odnosi i ljubavni trokuti. Unatoč cenzorskim zabranama francuske su produkcije igrane u nekoliko stotina izvedaba, a kazališni svijet nanovo ga otkriva devedesetih godina prošloga stoljeća, kad je produkcija iz londonskoga Nacionalnog kazališta prenesena na Broadway. Režiser predstave Goran Golovko kazao je da vjeruje kako je splitska publika prepoznala odnose u obitelji jer se ne radi o nečem nepoznatom. Imao sam namjeru slijediti Cocteauovu ideju i komad postaviti kao iluziju u kojoj su glumci svjesni da stvaraju iluziju. U tekstu ima dosta komentara na teatar – strašna je obitelj imućna, živi od naslijeđa i nema egzistencijalnih briga. Često idu na predstave koje potom komentiraju, kazao je Golovko.

Bruna Bebić drži da obiteljske odnose kopiramo i nismo svjesni koliko smo njihove žrtve, te koliko je jednostavno da možemo kao odrasli ljudi to razbiti. U našoj predstavi se moglo vidjeti da sin od mame preuzima vrstu ponašanja koju će vjerojatno gurati dalje kroz život i u odnosu na svoju novu djevojku, kaže Bebić. Ulogom koju je dobila posebno je bila zadovoljna Arijana Čulina kazavši kako predstava nema žanrovski precizno određenje i da u njoj postoje elementi vodvilja, drame, tragedije i čak sapunice što su glumci uspjeli ispoštovati.

U predstavi uz Brunu Bebić i Arijanu Čulinu glume Nikola Ivošević, Nikša Arčanin i Anastasija Jankovska. Scenograf predstave je bio Ozren Bakotić, a Mladen Radovniković kostimograf. Scensku glazbu je izvodio Kvintet Cocteaulis kojeg su sačinjavali sopran saksofon Željko Milić, violina Svjetlana Mandić, viola Nastija Perić i na violončelima bračni par Hilary i Mihovil Karuza.

Ova je predstava svoju premijeru u Splitu trebala imati još 14. siječnja, no zbog toga što se glumac Nikša Aračanin ozlijedio na probi predstava je bila odgođena. Uoči subotnje premijere drame Jeana Cocteaua “Strašni roditelji” u prostoru Francuske alijanse u Marmontovoj ulici sinoć je bio prikazan istoimeni francuski film iz 1948. godine. (Hina)