Hollande pomilovao ženu koja je ubila supruga zlostavljača

0
Foto: AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER

Francuski predsjednik Francois Hollande pomilovao je Jacqueline Sauvage (68), ženu osuđenu za ubojstvo supruga zlostavljača, u slučaju koji je podijelio francusku javnost.

Sauvage je 2012. osuđena na 10 godina zatvora za ubojstvo supruga koji je desetljećima zlostavljao nju i djecu. Kaznu je podržao i prizivni sud. Incijativu da se Sauvage pomiluje pokrenule su njezine tri kćeri. Peticiju je na internetu podržalo 380.000 ljudi.

Hollande se u nedjelju sastao s kćerima i pristao pomilovati njihovu majku. Predsjedničko pomilovanje je ovlast koju francuski predsjednici koriste iznimno rijetko.  “Zbog izvarednih ljudskih okolnosti, predsjednik želi omogućiti da gospođa Sauvage ponovo bude sa svojom obitelji što je prije moguće“, priopćeno je iz Elizejske palače. Sauvage će na slobodu u travnju, nakon tri godine odslužene kazne.

Ovo je drugi put da je Hollande iskoristio tu svoju ovlast. Godine 2013. pomilovao je Philippea El Shennawya, tada zatvorenika s najduljim stažem u zemlji koji je iza rešetaka proveo 38 godina. Sauvage je 47 godina bila u braku s Norbertom Marotom, nasilnim alkoholičarem koji ju je često silovao te tukao i na druge načine zlostavljao i nju i zajedničke im tri kćeri i sina.

U rujnu 2012., dan pošto joj se sin objesio, Sauvage je ustrijelila supruga s tri metka u leđa. Veći dio javnosti bio je na njezinoj strani, ali po francuskom zakonu samoobrana mora biti proporcionalna i priznaje se samo u izravnom odgovoru na čin nasilja.

Jedan od najpoznatijih slučajeva predsjedničkog pomilovanja u povijesti Francuske Republike ono je Alfreda Dreyfusa, časnika francuske vojske koji je nepravedno osuđen za izdaju, kojeg je rehabilitirao predsjednik Emile Loubet 1899.