HOO: Sportaši traže da se njihov glas čuje

0

Glas sportaša kroz aktivno djelovanje Komisije sportaša unutar saveza i nacionalnog olimpijskog odbora mora biti zastupljen unutar tih sportskih udruga, jedan je od zaključaka sjednice Komisije sportaša HOO-a. 

U radu komisije sudjelovali su predsjednica Sandra Mandir te članovi Marin Čilić, Natko Zrnčić Dim, Ištvan Varga, Zlatko Horvat, Snježana Pejčić i Ana Marija Bujas Čelan.

Time su sportaši podržali stav HOO-a da svaki nacionalni sportski savez mora imati Komisiju sportaša te da predstavnik sportaša bude član Izvršnog odbora i Skupštine saveza, a što su i preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora. Naime, kako je objasnila pomoćnica glavnog tajnika HOO-a i olimpijka Biserka Vrbek, nacionalni sportski savezi, kao i HOO, dužni su uskladiti Statute sukladno izmjenama Zakona o udrugama, a preporuka je HOO-a da u Statutu stoji i postojanje Komisije sportaša.

Članovi Komisije sportaša HOO-a također su zaključili kako se pokazalo nužnim postojanje ureda unutar HOO-a koji bi se bavio statusnim pitanjima sportaša, odnosno trebala bi biti osoba koja bi bila referentna točka sportašima vezano uz bilo koje područje interesa – stipendija, kategorizacije sportaša, prava i obaveza, raznih programa obrazovanja i dr.

A upravo na temu obrazovanja sportaša otvorila se konstruktivna rasprava nakon što je Romana Caput Jogunica predstavila HOO-ov nacionalni program razvoja dual karijere (Karijerni program) koji je namijenjen sportašima tijekom i nakon završetka karijere. U ostvarivanju dual karijere sportaša, iznimno je važno razumijevanje visokoškolskih ustanova obzirom na sportske obveze svakog sportaša te se u tom području ostvaruje suradnja s Rektorskim zborom visokoškolskih obrazovnih ustanova i priprema se prijedlog minimalnih kriterija za sportaše studente u sustavu visokog obrazovanja. Svoja iskustva iznijeli su Zlatko Horvat, Ištvan Varga i Natko Zrnčić Dim. Ištvanu je bilo potrebno nekoliko godina da završi fakultet jer se uvijek suočavao s tezama ‘ili škola ili ples’ i bojao se da ako se posveti obrazovanju, neće se moći posvetiti sportu na razini kojoj je htio. Da je u to vrijeme postojao program dual karijere, vjeruje da bi mu to znatno olakšalo školovanje. Isto iskustvo imao je i Natko Zrnčić Dim, ali nažalost u jednom trenutku je morao donijeti odluku, napustivši studij i posvetivši se skijanju. Zlatko Horvat, student Visoke škole za sportski menadžment „Aspira“, zahvaljujući sporazumu HOO-a i Aspire, e-studiranjem puno lakše usklađuje obveze profesionalnog sportaša, studenta, ali i obiteljskih obaveza. Želja je Komisije sportaša da svaki sportaš dobije informaciju o posebnim uvjetima studiranja za sportaše te da se više ne moraju naći u situaciji gdje moraju birati između sporta i obrazovanja, izvijestio je HOO.