Hrvati će za blagdane potrošiti 12,5 milijardi kuna!

0
Foto: Pixabay

Hrvatska Gospodarska komora procjenjuje da će  hrvatski građani  u prosincu tijekom blagdana potrošiti 12,5 milijardi kuna, što je 500 milijuna kuna više nego u prošloj godini.

Za taj rast potrošnje, osim odlične turističke sezone i djelomičnog oporavka gospodarstva utjecala je i porezna reforma.

Najviše se tijekom prosinca kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, elektronika, knjige, rekla je Tomislava Ravlić iz HGK na konferenciji za novinare o blagdanskoj potrošnji.

Prosinački šoping je prigoda da kupovinom domaćih proizvoda podupremo hrvatsko gospodarstvo u skladu s trendovima diljem Europe, gdje se građani sve češće okreću kupovini autohtonih proizvoda, kazala je Ravlić. Poručila je stoga da se tijekom blagdana kupuju domaći proizvodi jer kupovinom domaćih proizvoda darujemo dvostruko – i osobu koju darujemo i hrvatsku proizvodnju.

Hrvati će na Black friday potrošiti 500 milijuna kuna, prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, što je oko 30 milijuna kuna više nego lani.