Hrvatska bira predsjednika ili predsjednicu

0
Foto: pixabay.com

U 7 sati u nedjelju ujutro, 5. siječnja otvorena su birališta u Hrvatskoj za drugi krug predsjedničkih izbora. Otvorena će biti do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja, a tada će se objaviti i prve izlazne ankete. Državno izborno povjerenstvo prve će privremene rezultate objaviti u 20 sati i stalno ih osvježavati na svojim mrežnim stranicama izbori.hr. Oko 21 sat DIP bi, kao i u prvom krugu, mogao imati obrađenih već 80% biračkih mjesta.

Hrvatska će danas sedmi put izabrati predsjednika ili predsjednicu Republike i to između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Pravo glasa ima pet tisuća birača više nego u prvom krugu, ukupno tri milijuna i 860 tisuća. Državno izborno povjerenstvo građane poziva da izađu na izbore i ostvare svoje ustavno pravo.

Zbog vremenske razlike, glasovanje u nekim državama počelo je već sinoć po našem vremenu. U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, a u Perthu u ponoć. Izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, održavaju se u još 47 država diljem svijeta. Otvorena su i biračka mjesta u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, Pekingu, Jakarti, a posljednje će se, danas u 16 sati, otvoriti biralište u Los Angelesu, koje će se posljednje i zatvoriti, u ponedjeljak u 4 sata po našem vremenu.