Hrvatska dočekala trijumf

0

Hrvatska ženska vaterpolo reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu u povijesti Europskih prvenstava. Izabranice Nikše Savina nadigrale su u Beogradu Tursku s 12:4 u dvoboju za 11. mjesto.

Po četvrtinama je bilo 1:1, 4:0, 2:1 i 5:2 za Hrvatsku koja je utakmicu prelomila sjajnom igrom u drugoj četvrtini. Povele su naše djevojke u 4. minuti preko Dine Lordan, ali je Turska preko Kubre Kus u završnici prve četvrtine s igračem više izjednačila. U drugoj je dionici obrana na čelu s 15-godišnjom Alexandrom Ratković (ukupno čak 16 obrana!) odbila sve turske napade, dok su s druge strane redom zabijale Petra Bukić, Emmi Miljković, Domina Butić (kao i Ratković rođena u kolovozu 2000!), te još jednom Bukić. Smanjila je Reyhan Acar, da bi Domina Butić realizirala peterac, a Lordan kontru za 7:2. U posljednjoj su četvrtini Ivana Butić i Petra Bukić poentirale iz situacija s igračem više, za Tursku se upisala Yagmur Arzu Elma, da bi starija sestra Butić, 19-godišnja Ivana, u trenutku kad se Turska obranila s igračicom manje, pogodila izvana za 10:3. Iz kontre je poentirala Tereza Balić, Kus je s igračicom više smanjila na 11:4, da bi u posljednjoj sekundi u situaciji s igračicom više pogodila i naša najiskusnija igračica, 27-godišnja kapetanica Emmi Miljković.

Nakon što su na Europskom prvenstvu u Zagrebu u rujnu 2010. nastupile zahvaljujući domaćinstvu turnira, izgubile od Rusije, Italije i Grčke s ukupnih 10:79, te u Beogradu u znatno pomlađenom sastavu u skupini redom gubile od branitelja naslova Španjolske, domaćina Srbije, te Italije, Francuske i Njemačke, uz ukupnu gol-razliku 21-102, hrvatske su vaterpolistice tako napokon dočekale slavlje. Time su potvrdile da prolazak kroz žrvanj kvalifikacija nije bio slučajan.

Za Hrvatsku su u Beogradu nastupile golmanice Alexandra Ratković i Sara Srhoj, te Emmi Miljković, Petra Županić, Tereza Balić, Dina Lordan, Matea Skelin, Anamaria Brnas, Domina Butić, Petra Bukić, Ivana Butić, Julija Božan i Lea Gegić.