Hrvatska eliminirana

0

Hrvatska nogometna reprezentacija oprostila se od Eura u Francuskoj porazom od Portugala s 0:1. Jedini gol dao je Quaresma u 117. minuti. Bio je to jedini udarac u okvir gola na utakmici.

Izbornik Ante Čačić utakmicu je počeo s istom jedanaestoricom kao i dvoboje s Turskom i Češkom u prva dva nastupa Hrvatske na Euru. Fernando Santos je, pak, uveo tri nova igrača – Jose Fonte je počeo na stoperu umjesto Ricarda Carvalha, Cedric na desnom beku umjesto Vieirinhe, a Adrien Silva u vezi umjesto Moutinha.

Od početka je bilo vidljivo kako je eliminacijski dio natjecanja sasvim druga priča u odnosu na dvoboje po skupinama. I jedni i drugi su u dvoboj unijeli povećanu dozu opreza. U 25. minuti Pepe nije bio precizan glavom nakon slobodnog udarca Guerreira. S druge je strane Badelj dobio na dar loptu od Nanija, dodao je Perišiću koji nije pogodio portugalska vrata. U 41. je Perišić dao lijepu loptu za Strinića na lijevoj strani kaznenog prostora, ali njegov ubačaj prema Brozoviću i Mandžukiću nije bio precizan.

Prvi potez u nastavku povukao je portugalski izbornik – Modrićevog čuvara Andre Gomeza zamijenio je osamnaestogodišnji Renato Sanches. U 52. minuti Brozović je oprobao udarac, ali nije bio precizan. U 62. minuti Hrvatska je mogla povesti. Srna je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Vida glavom promašio. Uhvatio se za glavu i Mandžukić, kojem je Vida skinuo loptu s glave. Dvije minute kasnije pogriješio je Ćorluka, ali Nani, ometen od Strinića, nije dobro primio loptu. William Carvalho je u 78. minuti dobio žuti karton. U 87. je izašao Joao Mario, a ušao Quaresma. Odgovorio je i Čačić uvođenjem Kalinića umjesto Mandžukića.

Prvih 90 minuta okončano je bez ijednog udarca u okvir gola! Hrvatska je imala 8, Portugal samo 3 neprecizna pokušaja. I posjed lopte bio je na strani Hrvatske (59-41), kao i broj slobodnih udaraca (21-9) i kornera (4-1).

Produžetak je Hrvatska otvorila s tri pokušaja. Srna je iz slobodnog udarca pogodio blok, Perišić je pokušao glavom iz daljine, a Kalinić nogom iskosa s desne strane. U drugom dijelu produžetka, Danilo je zamijenio Adriena Silvu, a Pjaca Rakitića. U 113. je Vida nakon kornera koji je izveo Brozović nadskočio Williama Carvalha i glavom s 5 metara promašio praktički prazna vrata, jer je Rui Patricio izletio u prazno.

Prijelomni trenutak zbio se u 117. minuti. Perišić je sjajno tukao glavom, ali se lopti koju su već svi vidjeli u mreži ispriječila vratnica. A onda je sjevnula portugalska kontra. Cristiano Ronaldo je tukao s desne strane, Vida je zakasnio u blok, Subašić je obranio Ronaldov udarac, ali je Quaresma odbijenu loptu s pola metra glavom unio u gol. Nisu se naši predali do kraja, uveo je Čačić i Kramarića umjesto Ćorluke, krenuo je i Subašić na skok, na kraju je Vida nogom s 5 metara pucao tik uz vratnicu.

Hrvatska je igrala u sastavu: SubašićSrna, Ćorluka (od 119. Kramarić), Vida, StrinićBadelj, ModrićPerišić, Rakitić (od 110. Pjaca), BrozovićMandžukić (od 88. Kalinić).