Hrvatska ostaje u Davis cupu

0

Hrvatska opet u Svjetskoj skupini Davis kupa Hrvatska reprezentacija osigurala je ostanak u Svjetskoj skupini Davis kupa nakon što je u Bogoti nadigrala Kolumbiju s 4:1.

Marin Čilić donio je dva boda u pojedinačnim dvobojima i jedan u paru s Nikolom Mektićem, a Viktor Galović je debi okrunio pobjedom.

Čilić je već na početku pokazao da je raspoložen, povevši 3:0 u prvom setu, bez problema zadržavši tu prednost do kraja. U drugoj dionici je napravio break kod 2:2, a u trećem kod 3:3, a prvi kolumbijski reket Giraldo nije imao nijednu break-loptu.

Došli smo po pobjedu i ostvarili je na lijep način. Prezadovoljan sam s današnjim mečom. Bilo je potpuno kontrolirano i servirao sam možda najbolje u Davis Cupu. Na reternu sam se malo mučio, ali po jedan break u svakom setu donio mi je pobjedu. Želio bih se zahvaliti ekipi, uživao sam ovaj tjedan. Dobili smo novog igrača u ekipi, Viktora Galovića koji je jako dobar momak. Nadam se da ćemo ga viđati da se uspinje na rang listi i da ćemo ga još viđati u reprezentaciji, rekao je Čilić.

Ovo je bila Marinova 24. pojedinačna pobjeda u Davis kupu, čime je postao rekorder hrvatske reprezentacije. Nadmašio je Ivana Ljubičića koji ima 23 pobjede.

Stvarno sam zahvalan izborniku što me pozvao. Ovo je bila velika šansa da pokažem ljudima da mogu nešto napraviti. Istina da imam 26 godina, ali nikad nije kasno. Emocije su velike, ali tjedan je bio odličan, svi igrači su bili odlični prema meni. Svi smo navijali za svakoga, kazao je Galović nakon pobjede u svom prvom nastupu za Hrvatsku.

Ovako, s rezultatom 4:1, izgleda lagano, ali ako se vratimo na subotnji meč parova u kojem smo gubili 0:2 jasno da nije bilo lako kako sada djeluje. Respektirali smo protivnika maksimalno, možda se i pribojavali uvjeta na velikoj nadmorskoj visini, ali dobro smo se nosili sa svim i sretan sam da smo se vratili u Svjetsku skupinu, gdje nam je mjesto. Kad sljedeće godine budemo, nadam se, svi najbolji na broju, vjerujem da ćemo biti u prilici napraviti veliki rezultat, izjavio je izbornik Željko Krajan.

Izvlačenje parova za iduću godinu bit će u srijedu u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u sjedištu Međunarodnoga teniskog saveza u Londonu, a popis nositelja bit će napravljen na temelju nove rang-liste reprezentacija u Davis kupu.

Osim Hrvatske, među nositeljima bi trebale biti Velika Britanija, Francuska, Belgija, Australija, Švicarska, Srbija i Italija. To znači da bi potencijalni suparnici bili Španjolska, SAD, Njemačka, Kazahstan, Mađarska, Nizozemska, Japan i Kanada. (Marin Maljković)