Hrvatska protiv Nizozemske na startu Europskog prvenstva

0
Foto: HVS

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u 17 sati igra svoju prvu utakmicu na Europskom prvenstvu u Barceloni. U prvom kolu skupine C Barakude igraju s Nizozemskom.

Hrvatska će u srijedu u 11 sati igrati s Turskom, a u petak u 20.30 s Grčkom. Prvo mjesto u skupini izravno vodi u četvrtfinale, a drugo i treće u razigravanje za četvrtfinale.

Zajedno smo navijali za našu nogometnu reprezentaciju, a nogomet sad moramo ostaviti po strani iako je još prisutan u glavama. Vidjelo se to u četvrtak u Zagrebu kad smo izgubili od Mađarske. Jučer sam rekao igračima, a ponovit ću im i danas na sastanku, kao Savez ćemo još jednom čestitati Vatrenima, ali završavamo nogometnu priču i okrećemo se Europskom prvenstvu. Radili smo dobro, maksimalno koliko smo mogli. Potpuno spremni dočekujemo Europsko prvenstvo koje je nikad teže, izjednačenije, ravnopravnije. Kao i uvijek, idemo iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, pa gdje nam Bog da, rekao je za Radio Dalmaciju hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Nizozemska je prva stepenica na našem putu u Barceloni. Gledali smo njihove snimke, to je reprezentacija koja nije u rangu najboljih europskih reprezentacija, ali itekako mogu biti opasni ako uđemo prazniji u tu utakmicu. Nizozemska je u rangu Francuske i Njemačke, a to su reprezentacije protiv kojih više nemate pravo da ne uđete s maksimalnim pristupom. Nadam se da ćemo maksimalno spremni ući u tu utakmicu, apsolvirati je i okrenuti se sljedećoj koja će biti još važnija, dodao je Tucak.

Bit će to peti susret Hrvatske i Nizozemske na Europskim vaterpolskim prvenstvima. Hrvatska je slavila u sva četiri prethodna – u Sheffieldu 1993. na prvom pojavljivanju Hrvatske kao samostalne države na EP s 15:6, u Sevilli 1997. 9:3, u Eindhovenu 2012. u utakmici za 9. mjesto 16:4, te na prošlom EP u Beogradu 2016. 16:9.