Hrvatska s Italijom za prvu europsku broncu

0
Foto: HVS

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u 20.30 igra protiv Italije utakmicu za 3. mjesto na Europskom prvenstvu u Barceloni.

Hrvatska je svoju posljednju europsku medalju, i to zlatnu, osvojila prije 8 godina u Zagrebu upravo protiv Talijana, koje su tada Barakude nadigrale dva puta – u skupini s 8:5 i u finalu sa 7:3. Naši u kolekciji imaju i dva srebra, iz Firence 1999. (Mađarska, 12-15) i Kranja 2003. (Srbija i Crna Gora, 8:9 nakon produžetka). Četiri puta je Hrvatska igrala za broncu i sva četiri puta izgubila – u Beču 1995. (Njemačka, 10:11), u Sevilli 1997. (Rusija, 8:9 nakon produžetka), u Budimpešti 2001. (Mađarska, 9:12) i u Malagi 2008. (opet Mađarska, 14:15 nakon produžetka).

Utakmica protiv Srbije je već iza nas, bilo je dovoljno vremena da zaboravimo ono što je bilo i okrenemo se potpuno Italiji. Ulog nije mali, naš motiv je velik, naročito kad se uzme u obzir da već 8 godina čekamo na medalju s Europskog prvenstva. Italija je isto tako prošla dramatičan polufinalni susret, bili su u težoj psihološkoj situaciji od nas jer su protiv Španjolske vodili 7:5 i imali praktički sve na pladnju. Nisu ni oni u bajnoj poziciji, bitno je da se danas sve to zaboravi i tko taj dio problema riješi mogao bi večeras slaviti, izjavio je za Radio Dalmaciju Mile Smodlaka, pomoćnik izbornika koji će voditi momčad jer je Ivica Tucak u polufinalu dobio crveni karton.

Italija je do polufinala imala četiri pobjede i gol-razliku 51:10, nametnula se kao glavni favorit. Imali su i utakmicu protiv Španjolske pod kontrolom, a onda pokazali da imaju određenih slabosti. Ali izrazito su fizički spremni, agresivni, što suci toleriraju, a nama ne ide u prilog. Morat ćemo se boriti za svaku loptu. Nadam se da možemo nametnuti naš način igre, svesti igru na pozicione situacije gdje su naši centri dominantni. U napadima s igračem više moramo biti bolji i opasniji nego protiv Srbije i onda imamo velike šanse za broncu, dodao je Smodlaka.