Hrvatska s Kazahstanom otvara završnicu Svjetske lige

0
Foto: HVS

Budimpešta je domaćin Superfinala Svjetske vaterpolske lige. Hrvatska reprezentacija svoju prvu utakmicu igra u 14.45 protiv Kazahstana. U skupini B su još Španjolska i SAD, a u skupini A Australija, Crna Gora, Japan i Mađarska.

U ponedjeljak, utorak i srijedu igra se po skupinama kako bi se odredili parovi druge faze turnira. U četvrtak je na programu četvrtfinale, u petak polufinale, a u subotu finale.

Glavno natjecanje ove godine nam je Europsko prvenstvo u Barceloni do kojeg je ostalo nešto manje od mjesec dana. Završnica Svjetske lige će nam poslužiti kao kontrolni turnir, da vidimo što još moramo napraviti u korekciji igre do Europskog prvenstva. Teško mi je prognozirati što možemo u Budimpešti napraviti. Igrači Juga CO i Barcelonete, te naš kapetan Andro Bušlje iz Olympiacosa pridružili su nam se tek u četvrtak, odradili smo tek 2-3 treninga i prijateljsku utakmicu s Australijom koju smo dobili 9:5. Opet imamo problema s ozljedama, Maro Joković će najmanje dva tjedna biti van pogona. Macana i naročito Lončara moram odmoriti jer su odigrali gotovo sve utakmice Juga CO ove sezone. S nama su, ali neće igrati jer FINA dozvoljava prijavu samo 13 igrača za razliku od LEN-e koja je omogućila popis od 15 imena. Pokušat ćemo odigrati maksimalno koliko možemo i ostvariti što je moguće bolji rezultat, ali najvažnije je da dobijemo sliku svega što ćemo morati korigirati u pripremama za Europsko prvenstvo, izjavio je za Radio Dalmaciju hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Španjolska dolazi u praktički najjačem sastavu i blagi je favorit naše skupine s obzirom na probleme koje mi imamo. Ali naravno da mi nikad nikome nećemo priznati da je favorit. Pokušat ćemo i njih pobijediti, od Kazahstana smo sigurno kvalitetniji, nadam se i od Amerike. Nevažno je hoćemo li u četvrtfinale ući s prvog ili drugog mjesta, ta će utakmica biti najvažnija, treba je pobijediti, a kad uđemo u zonu medalja, imamo rutinu i znamo kako treba igrati te utakmice, dodao je Tucak.