Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

0
Foto: arhiva RD

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i  24. godišnjicu oslobodilačke akcije Oluja.

Nakon četiri godine okupacije, 5. kolovoza 1995. hrvatski branitelji oslobodili su okupirana područja te ušli u Knin a na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava.

U Oluji je sudjelovalo 200 tisuća vojnika i policajaca a poginuo je 241.

Na proslavi Dana pobjede u Kninu, očekuje se desetak tisuća ljudi iz cijele Hrvatske te državni vrh.

Nakon budnice gradskim ulicama, položeni su vijenci kod spomenika Pobjede „Oluja 95“ na središnjem gradskom trgu.

Predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković susrest će se s obiteljima poginulih branitelja. Na kninskoj tvrđavi potom će se čitati imena branitelja poginulih u Oluji a u 9.44h oglasit će se crkvena zvona i simbolično obilježiti ulazak Hrvatske vojske u Knin. Na kninskoj tvrđavi bit će podignuta  hrvatska zastava.

Predviđen je i letački program akrobatske skupine Krila oluje,  mimohod te Misa za Domovinu.

Povodom Dana pobjede, ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  svečano su sinoć na platou ispred Kninske tvrđave  priredili primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskoga rata,.

Sudjelovala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije.

Ministar obrane Damir Krstičević na Kninskoj tvrđavi je poručio da je Hrvatska vojska spremna na nove Oluje.- Nikome ne prijetimo, tuđe ne želimo, ali smo spremni krvlju braniti našu domovinu, Prije 24 godine hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, mudrošću i vizionarskim vodstvom predsjednika Franje Tuđmana zadali smo završni udarac velikosrpskoj politici. Kraljevski grad Knin ostao je hrvatski grad, koji je to oduvijek bio, i uvijek će to biti, rekao je Krstičević.