Hrvatska u Rijeci ide po novi vaterpolski trofej

0
Foto: HVS

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u Rijeci će se boriti za novi trofej – LEN Europa Cup. Nakon uspješno apsolviranih kvalifikacija u veljači u Splitu, na putu do finala izabranicima Ivice Tucka stoje Francuska, Crna Gora i Srbija.

Hrvatska otvara turnir s Francuskom (četvrtak, 19 h), a slijede dvoboji s Crnom Gorom (petak, 17.30) i Srbijom (subota, 19 h). U skupini A su Mađarska, Italija, Grčka i Španjolska. Pobjednici skupina u nedjelju će razigravati za 1. mjesto, drugoplasirani za 3., trećeplasirani za 5., a posljednje dvije reprezentacije za 7. mjesto.

Europa Cup je novo natjecanje. Termin nije najsretnije odabran i nadam se da će se promijeniti u sljedećim sezonama. Igrači su silno opterećeni klupskim obavezama, završnica sezone dolazi i malo je vremena za prave pripreme. Mi igramo kući, aktualni smo svjetski prvaci i naša je obaveza da damo svoj trenutni maksimum. Vjerujem da ćemo odigrati dobar turnir, ići ćemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Naša je želja pokušati otići do kraja, učinit ćemo sve da to napravimo, izjavio je hrvatski izbornik Ivica Tucak i najavio dvoboj s Francuskom.

Francuska je na papiru najlakši suparnik u usporedbi s Crnom Gorom i naročito Srbijom. Ali kvalificirali su se na završnicu, u tim kvalifikacijama pobijedili Španjolsku i to nas tjera na oprez. Francuska pokušava napraviti iskorak u odnosu na kvalitetu koju je imala do sada. I ja i igrači ćemo to maksimalno respektirati i pripremiti se za tu utakmicu, To je uvod u turnir, a tek po završetku dvoboja s Francuskom ćemo razmišljati o Crnoj Gori i nakon Crne Gore o Srbiji. Idemo iz dana u dan, dodao je Tucak.

U najavi turnira spominjalo se da je ovo neslužbeno svjetsko prvenstvo, kada govorimo o jačini reprezentacija. Gledajući spisak reprezentacija koje igraju, to se slobodno može zaključiti. Mislim da će turnir biti iznimno jak i zanimljiv za pratiti, iako su reprezentacije u Rijeku došle u donekle izmijenjenim sastavima. Naša skupina je dosta zahtjevna, sve tri ekipe s kojima se susrećemo su na zavidnom nivou. Očekujem iznimno zanimljivu i tešku borbu. Što se tiče druge skupine, svaka ekipa može zauzeti prvo mjesto i ući u finale, prema tome očekuje nas jako zanimljiv turnir na Kantridi, rekao je reprezentativac Maro Joković.