Hrvatski mornari u Splitu s građanima i turistima obilježili Dan HRM-a

0
Foto: HRM

U prigodi obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, a u okviru kampanje We Are NATO, u Splitu je  na Gatu Sv. Duje održan Dan otvorenih vrata HRM-a.

Pred brojnim okupljenim građanima i turistima pripadnici HRM-a i kadeti studija Vojno pomorstvo održali su natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova

Tako su građani i turisti tijekom poslijepodneva obilazili vojne brodove RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“ i RTOP-42 „Dubrovnik“, kao i brodice VGB „Modrulj“ 202. Ovo je također bila prilika i za informirati se o studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, a posebice o studiju Vojnog pomorstva te dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Kadetkinja studija Vojnog pomorstva Anđela Rohtek rekla je kako su njezina iskustva u posljednje tri godine po pitanju školovanja, izuzeto pozitivna te kako se veseli svim budućim izazovima: „Jako sam zadovoljna i vojnim, ali i fakultativnim dijelom studija te samoj praski koju radimo, ovisno o smjeru koji smo izabrali. Nikada se nisam vidjela nigdje nego u Hrvatskoj vojsci i iznimno mi je drago što ostvarujem sve svoje planove i snove“.

Oni najmlađi, oduševljenje viđenim i prezentiranim nisu skrivali, pa je desetogodišnji Lovre iz Splita rekao kako na brodovima HRM-a odmah poželi ostati i raditi: „Vjerujem kako ću i ja jednog dana biti hrvatski mornar, kao i moj tata. Volim našu Hrvatsku vojsku“.