Human Challenge: 40000 tisuća kuna za one koji se žele zaraziti korona virusom

0
Foto: pixabay
Za nekoliko tjedana u Velikoj Britaniji započinje prva studija ”Human challenge study” Covid-19. Istraživači pozivaju sve mlade ljude da se dobrovoljno prijave. To je veliki korak u razvoju učinkovitih cjepiva i lijekova. Potvrdio nam je to i epidemiolog Ozren Polašek:

”To je jedini pravi način kako možemo izmjeriti točan učinak cjepiva. Sve drugo je okolišanje, jer mi nekoga cijepimo i onda ga pustimo u svijet. Ovo što se do sada radilo s cjepivima nije dobar put. Human challenge je alfa i omega.”
Prednosti ovog istraživanja su mnogobrojne, osim saznanja koje ćemo dobiti o cjepivima, znat ćemo i na koji način se virus razvija.
Ozren ističe da se u ovakva istraživanja povode jednom jedinom premisom, a to je da se ne smije naškoditi bolesniku. ”Za početak osoba koja sudjeluje u istraživanju mora biti zdrava. Nakon čega ide na niz pregleda, te se nakon toga stavlja u karantenu. Sve osobe 24/7 nadzire stručni tim u slučaju da nešto krene po zlu.”
Koliko će studija trajati to još ne znamo, ali svakako da je iznos od 40000 kuna, barem na prvi pogled primamljiv.

Nažalost Hrvatska zbog resursa i samog prostora još uvijek nije spremna za ovakvo istraživanje- kako navodi i sam Ozren. Možda nam novca nedostaje, ali zato znanstvenike imamo. Nadamo se da će netko od njih biti dio ovog značajnog projekta.