I Australija za odgodu Olimpijskih igara

0
Foto: olympic.org

Australski olimpijski odbor (AOC) pozvao je svoje sportaše da se pripreme za Olimpijske igre u ljeto 2021., nakon objave Međunarodnog olimpijskog odbora o mogućoj odgodi ovogodišnjih Igara i promjena u slici javnog zdravlja u Australiji i diljem svijeta.

AOC vjeruje da sportaši moraju staviti u prvi plan svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Treba im se omogućiti povratak obiteljima u razgovoru s njihovim nacionalnim savezima.

AOC je u ponedjeljak ujutro održao sastanak Izvršnog odbora putem telekonferencije i jednoglasno se složio da australska reprezentacija ne može biti sastavljena u promijenjenim okolnostima u zemlji i svijetu.

Sportašima je trebala sigurnost – žele napraviti pravu stvar za sebe, svoje obitelji i svjetsku zajednicu, poručio je Matt Carroll, izvršni direktor AOC-a.

Imamo sportaše koji su preko mora, sportaše koji treniraju na lokacijama diljem Australije kao timovi i sprovode vlastite programe. S ograničenjima u prometu i drugim ograničenjima situacija postaje neodrživa.

Međunarodni olimpijski odbor je prihvatio ključni princip stavljanja zdravlja sportaša na prvo mjesto. Osigurava ponašanje u njihovom najboljem interesu i u interesu sporta. Ova odluka odražava te principe.

Sad smo u poziciji kad možemo planirati s većom sigurnošću.

Želim zahvaliti šefu Komisije sportaša AOC-a Steveu Hookeru za njegov vrijedan doprinos u razgovorima danas i proteklog tjedna u kojima je predstavljao poglede naših sportaša, kazao je Carroll.

Šef misije australske reprezentacije za Tokio Ian Chesterman kazao je kako je komunicirao sa sportašima nakon što je prošlog tjedna dobio odgovor više od 25 sportova.

Jasno je da se Igre ne mogu održati u srpnju. Naši sportaši su bili veličanstveni u njihovom pozitivnom stavu prema treningu i pripremama. Ali stres i nesigurnost bili su za njih vrlo izazovni. Ujedno su na ramenima nosili teret brige za svoje kolege diljem svijeta. To su bile dosljedne poruke za mene.

Ova promjena će zahtijevati puno rada, ali će njen tajming omogućiti sportašima diljem svijeta da se pripreme na pravi način s nadom da će kriza koju je izazvao koronavirus biti pod kontrolom.

Svjesni smo da će za mnoge ovakvo odgađanje predstavljati niz novih problema. Ali kad se svijet ujedini na Olimpijskim igrama u Tokiju, moći će to biti istinska proslava sporta i humanosti, kazao je Chesterman. Dodao je kako iz svake odgode proizlaze brojna pitanja, od kvalifikacijskog procesa do logističkih stvari u Tokiju, ali se ona s vremenom mogu razraditi.

Carroll je zaključio kako će komunicirati s nacionalnim savezima diljem Australije da bi razradili sva pitanja sad kad je situacija postala jasnija.