Inovator Ivan Mrvoš predstavio novi model pametne klupe

0
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ik

Mladi hrvatski izumitelj Ivan Mrvoš (20) iz Solina predstavio je novi model pametne klupe SmartBench2, koji će, za razliku od prvobitnog modela koji je napravio u srpnju ove godine, omogućavati i bežično punjenje mobitela, te je najavio izgradnju pogona u Solinu za proizvodnju pametnih klupa sa solarnom energijom jer na međunarodnom tržištu za njima vlada veliko zanimanje.

Novi model pametne klupe SmartBench2, za razliku od prvobitne varijante, omogućava bežično punjenje mobitela te pročišćavanje zraka oko klupe, a imat će i informativni ekran na kojem će se moći dobiti podatci o kvaliteti zraka te će na tim ekranima zainteresirane tvrtke moći reklamirati svoje proizvode, rekao je Mrvoš i dodao da novi model pametne klupe-SmartBench2 ima bateriju sličnu Teslinim baterijama za električne automobile. Posjetiteljima u solinskom hotelu “President” sam je predstavio bežično punjenje mobitela na novoj pametnoj klupi, što je popraćeno pljeskom. Podsjetio je da je dosad u vlastitom domu u Solinu proizveo 28 pametnih klupa prve varijante koje su kupljene uglavnom u Hrvatskoj, a nekoliko i u Sarajevu te u Tivtu u Crnoj Gori.

Zanimanje za ove pametne klupe je golemo, tako da sam u zadnjih mjesec dana bio prisiljen odbiti pedesetak naružbi zbog ograničenih kapaciteta za njihovu proizvodnju. Planiramo u Solinu izgraditi pogon od 800 metara četvornih za proizvodnju pametnih klupa i u njemu zaposliti 25 do 30 osoba, a na mjesec će se proizvoditi 300 do 400 pametnih klupa, rekao je Mrvoš. Po njegovim riječima, planirano je u idućih nekoliko tjedana realizirati investiciju od 15 milijuna kuna za proizvodnju pametnih klupa, a pregovara se s nekoliko investitora iz Austrije, Velike Britanije, Amerike i Katara. Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) ima želju da nas prati kreditima, međutim to su financijska sredstva koja su spora i treba čekati više mjeseci za njihovu realizaciju, a mi nemamo vremena za čekanje jer od nas tržište traži da što brže lansiramo pametne klupe i vrlo brzo ćemo se odlučiti za nekog od investitora, objasnio je Mrvoš.
Izvijestio je kako je dosadašnja cijena pametnih klupa koje je izumio bila oko 11.000 kuna, ali u njih nije bio uračunat PDV, od kojeg su na početku proizvodnje bili oslobođeni. Pošto smo premašili zaradu od 300.000 kuna, od početka sljedeće godine ulazimo u sustav PDV-a, i to će podignuti cijenu jedne pametne klupe oko 1000 kuna, što za tržišta Saudijske Arabije, Amerike, Velike Britanije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata koja su zainteresirana za njihov otkup neće predstavljati nikakvu poteškoću, istaknuo je Mrvoš.
Prvu pametnu klupu koja se pomoću panel-ploča koristi sunčevom energijom Mrvoš je u srpnju ove godine postavio u Solinu, i to je, kako je ustvrdio, prva takva klupa postavljena u Europi. U svijetu je samo u SAD-u postavljena takva klupa prije – dva tjedna prije Solina. Na pitanje novinara je li taj njegov patent zaštićen, odgovorio je kako, nažalost, to nije moguće, ali je u prvome modelu ipak zaštićeno ime “Pametna klupa za područje Hrvatske”. U novom modelu ćemo zaštititi makar industrijski dizajn na razini svijeta, tako da nitko u svijetu neće moći, barem po izgledu, proizvoditi istu pametnu klupu, rekao je Mrvoš. (Hina)