Interventne službe jamac su sigurnosti u Splitsko dalmatinskoj županiji

0
Foto: www.duzs.hr

Splitsko – dalmatinska županija , kao i cijela Hrvatska , izuzetno je sigurna , zahvaljujući izvrsnoj koordinaciji i suradnji svih interventnih službi što je jamac za svakodnevni život mještana cijele županije, ali i dolazak više od 2 milijuna turista.

Na izmaku ove 2015. godine predstavnici tih službi osvrnuli su se na protekli period i izdvojili najznačajnije događaje.

287 tisuća poziva lani je imala služba 112 u županiji , a tu brojku očekuju i ove, istaknuo je Srđan Kuščević koji je na dužnost pročelnika Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje stupio nakon odlaska dosadašnjeg pročelnika Slavka Đapića u mirovinu:
Mogu reći da smo i ove godine premašili brojku od  300 tisuća poziva  iz županije, a na području cijele države bilo je oko 3 milijuna poziva. Ako je to ljeto onda su pozivi vezani za požare, imamo dosta medicinskih letova koje provodi vojska, a dio poziva je u sklopu projekta HEMS.

Tri velike akcije obilježile su godinu Društva Crvenog križa SDŽ. Ravnatelj Željko Grubišić:
Jedna je akcija 300 djece iz Ukrajine koja su provela po 15 dana u Splitsko dalmatinskoj županiji , također je u Ukrajinu upućena humanitarna pomoć u vidu 400 cipela. Ova godina je bila takva da  su društva Crvenog križa i naši dobrovoljni darovatelji krvi ispunili kvotu od preko 22 tisuće doza krvi i podmirili sve potrebe naše bolnice u ljetnom periodu u kojem ima dosta intervencija zbog turista.

Volonteri Crvenog križa iz SDŽ dali su svoj doprinos i u izbjegličkoj krizi, odnosno valu izbjeglica koji je zahvatio i našu zemlju:
Volonteri Crvenog križa proveli su 300 radnih dana u kampovima u Slavoniji. Prekonovogodišnjih  praznika od 26.prosinca  do 3.siječnja 14 volontera bit će na terenu u Slavonskom Brodu.

Ove godine bilo je 30 % više šumskih požara, ali je opožarena površina manja nego prošle godine i iznosi ukupno do 800 hektara, istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice SDŽ, Dražen Glavina. Vatrogasci su povećali i svoje ostale intervencije na području županije:
Što se odnosi negdje oko 60 posto na tehničke, a 40 posto na požare. Tijekom ove godine imali smo ih negdje oko tisuću i  486 , a samo pet iznad 5 hektara , to su Lokva Rogoznica,dva u Kaštelima i po jedan na Hvaru i na području Tučepa. Super smo zadovoljni, odradili smo veoma dobro ovu sezonu i nadamo se da će tako ostati i slijedeća.

Sigurnosti u SDŽ pridonosi svojim radom i HGSS koja je ove godine imala 60-ak značajnijih intervencija što je malo manje od uobičajenog prosjeka, istaknuo je novi pročelnik Područne stanice Split, Ivan Šafradin:
Ove godine smo puno radili na prevenciji i u markiranju staza, osnovali smo nove ispostave Sinj,Kaštela, Omiš, Vrlika, Vis, Brač… i radimo na tome  da smo što bliže tim zabačenim mjestima gdje se često nesreće događaju.  Znamo da je turizam jedna vrlo unosna grana, a u županiji imamo sve više pustolovnog turizma. Da ne bi medijski bilo zanimljivo samo česi u japankama na vrhu Biokova, naše intervencije se ne svode smo na to, već je velika većina naših intervencija za domaće stanovništvo.

Zadovoljan ovom godinom je i dr. Leo Luetić, ravnatelj županijskog Zavoda Hitne medicinske pomoći koji ističe kako bi se za dvije godine mogli smjestili u prostoru objedinjenog Hitnog prijema.

Ispunjavaju tzv. “zlatni standard “, odnosno vrijeme dolaska na intervenciju koje omogućava znatno veći postotak preživljavanja pacijenata, u Splitu na intervenciju dolaze za tek 8 minuta, a u cijeloj županiji potrebno im je manje od 20 minuta.