Istovremeni prosvjed privatnih brodara u četiri luke

0
Foto: pixabay.com

Turistički brodari održat će u subotu 6. srpnja u 10 sati u lukama Split, Trogir, Dubrovnik i Krilo prosvjed upozorenja protestnim oglašavanjem sirena s brodova u trajanju od 5 minuta.

Evo što stoji u priopćenju Hrvatske udruge privatnih brodara:

Ovime želimo ukazati na naše najveće probleme – nedostatak dovoljnog broja odgovarajućih vezova u lukama za naše brodove tijekom sezone te nedovoljan broj zimskih vezova. Prvim problemom se već dugi niz godina bavi Hrvatska udruga privatnih brodara (okuplja brodare sa cijelog Jadrana) koje je poslala ogroman broj dopisa i održala veliki broj sastanaka s nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, lučke uprave, lučke kapetanije i ostale.

Prvenstveno tražimo da se za putničke brodove u svim lukama poštuje prvenstvo priveza uz operativnu obalu koje proizlazi iz članka 51, stavak 1. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Usprkos tome, mnoge lučke uprave to prvenstvo u pravilu dodjeljuju luksuznim jahtama čime izravno krše zakone Republike Hrvatske iako su i same neprofitne pravne osobe koje je osnovala Vlada RH da rade u javnom a ne privatnom interesu. Ovo nam stvara velik problem u praksi, jer je pravovremeno najavljeni brod s 36 putnika prisiljen satima čekati na privez i iskrcaj putnika, što brodu između ostaloga remeti dnevni raspored, te izaziva nezadovoljstvo putnika, kao i gužvu na lučkom akvatoriju.

Drugim problemom se bavi Udruga porat Krilo i Bajnice (okuplja samo brodare iz Bajnica i Krila Jesenice) koja nastoji unaprijediti stanje u postojećim lukama Bajnice i Krilo koja je već odavno premala za sve veći broj naših brodova te je potrebno hitno osigurati izgradnju nove luke sa puno većim kapacitetima. Udruga je poslala niz dopisa i održala veliki broj sastanaka s nadležnim institucijama tj. Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Lučkom upravom Županije splitsko-dalmatinske te samim Županom i nadležnim službama naše Županije. Kao što vidite, obje naše Udruge pokušavaju riješiti navedene probleme institucionalnim putem. Nažalost, sa vrlo ograničenim uspjehom jer nas nadležne institucije očito ne doživljavaju dovoljno ozbiljno a vremena za čekanje više nemamo. Zato smo se odlučili na prosvjed upozorenja kako bi skrenuli pažnju javnosti na naše probleme i potakli nadležne institucije da se ozbiljno uhvate rješavanja naših gorućih problema, stoji u priopćenju HUPB.