Isus u srcu

0
Foto: PR

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladih 26. listopada u 20 sati otvara se izložba Isus u srcu. Izložba je rezultat umjetničkog istraživanja koje je provodila udruga Mavena u potrazi za autorom grafita Isus u srcu. Autor nije pronađen ali izložba bilježi tragove i urbane legende nastale oko grafita.

Kao tagovi nekog grafitera natpisi Isus ili Jesus, ponekad uokvireni u srcu, proširili su se ulicama Splita i drugih gradova na Jadranu. O poruci koja se krije iza natpisa ne znamo ništa, ali činjenica jest da autor ovih natpisa provodi svojevrsnu teritorijalizaciju gradskih prostora. Tako smo prateći natpise, u potrazi za značenjem, obišli centar grada, stambena predgrađa, pa i divlje plaže.

Autor je prostore obilježio, ostavio trag. Taj trag zabilježili smo ga na fotografijama koje vam ovom prilikom donosimo u obliku razglednica. Tragom natpisa tražili smo priču, a našli smo fluidnu urbanu legendu. Legende koje nam pričaju kazivači zabilježene su u video radu. Potraga se nastavlja…

NMG, odnosno Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom globalnom društvu koji rezultiraju sa kustoskim konceptima, intermedijskim događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Cilj NMG je uspostaviti permanentnu intermedijalnu i interdisciplinarnu interakciju kao jedan vid izvaninstitucionalnog obrazovanja te otvoriti mogućnost da kroz specifične radionice i susrete mladi umjetnici imaju priliku steći nova iskustva, znanja, vještine i kontakte.