Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović u programu Radio Dalmacije

0

Predizborna kampanja bliži se kraju. Dva i pol dana uoči izborne šutnje, dvoje kandidata progovorili su o aktualnim temama u programu Radio Dalmacije. Razgovore je vodio Marin Maljković.

Kolindu Grabar Kitarović upitali smo je su li posljednji dani kampanje ključni za ishod drugog kruga predsjedničkih izbora.

“Bitan je svaki dan, svaki kontakt, rukovanje i razgovor sa svakim čovjekom. Ne mogu reći da će ova tri dana biti ključna, ali se nadam da će oni koji još nisu donijeli odluku dati glas za promjene. Dosta je bilo ‘statusa quo’. Gospodin Josipović imao je ovlasti, ali nije imao ni jednu jedinu inicijativu kad je riječ o gospodarstvu. Šutio je i podržavao rad Vlade koja nas je dovela na rub propasti. On je druga strana devalvirane kovanice na kojoj se nalazi i Zoran Milanović. Nadam se da birači to prepoznaju i žele zaokret. Da žele gospodarski rast i razvoj, socijalnu stabilnost, snažnu nacionalnu politiku obrane i vanjsku politiku kako bi se Hrvatska bolje pozicionirala u EU i kako bismo uveli Hrvatsku u bolji život.”

Kolinda Grabar-Kitarović ne misli da će ishod predsjedničkih izbora utjecati na predstojeće parlamentarne izbore. “Mislim da su parlamentarni izbori već više-manje odlučeni. Ne mogu zamisliti da ova, ponavljam još jednom, daleko najgora Vlada u povijesti Hrvatske može opstati. Svaki dan na čelu s Vladom Zorana Milanovića je gubitak za Hrvatsku.”

Ivo Josipović tvrdi kako će ustavne promjene koje nudi omogućiti da dobijemo odgovornije političare, te efikasniju i pravedniju državu.

“Predviđa se novi izborni sustav gdje će građani većinu zastupnika birati imenom i prezimenom. Ustanovljavaju se novi mehanizmi utjecaja građana na politiku poput stavljanja točke na dnevni red Sabora uz 10 tisuća potpisa, profiliranja referenduma, te posebne odgovornosti o sukobu interesa i odstupanja političara optuženih za teža kaznena djela. Kad je riječ o upravi, radi se drukčiji odnos snaga među državnim tijelima. Jača se izvršna funkcija Vlade u upravljanju imovinom. Hrvatska više ne može živjeti s oko 600 jedinica lokalne samouprave koje godišnje koštaju preko dvije milijarde kuna. A uglavnom su neefikasne jer smo jako centralizirana zemlja. Više novaca, više odgovornosti i okrupnjavanje, to je pretpostavka koju moramo ispuniti, a neke su uspješne države to već napravile. I Nobelovci govore o utjecaju ustavnih i organizacijskih promjena na gospodarsku klimu. Posljedica je gospodarstvo 21. stoljeća, konkurentnije i uspješnije nego do sada.”

O braniteljskim prosvjedima u šatoru u zagrebačkoj Savskoj ulici i posljednjim izjavama Đure Glogoškog u kojima spominje i likvidaciju, Ivo Josipović nam je rekao: “Vidimo emancipaciju tog pokreta. Od temeljnih ideja – socijalnih prava i načina njihova ostvarivanja – pretvorio se u klasični politički projekt u vrlo jasnoj funkciji jedne stranke. Mislim da to građani i građanke prepoznaju. Za retoriku koja se tamo formira rekao bih da je potpirivanje nereda u Hrvatskoj, potpirivanje i rušenje ustavnog poretka, i to ne bi bilo dobro. Priča o tome da netko nekoga hoće likvidirati je poticanje niskih strasti.”