Ivošević i Puljak teško optužili policiju, odgovorila PU SD

0
Foto: RD

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare ustvrdio je da su splitski policajci bili uključeni u takozvanu sačekušu koja je njegovu zamjeniku Bojanu Ivoševiću napravljena 2. veljače ispred njegova doma.

Ivošević je najavio da će prijaviti policajca Stipu Bilobrka za kojeg sumnja da je sudjelovao u napadu na njega, a kaže moguće je da je u sve uključeno još policajaca. Neka to utvrdi istraga koja će se morati dogoditi da bi hrvatski građani dobili odgovor čuva li hrvatska policija službene osobe ili kriminalne skupine, poručio je Ivošević.

Ivošević je početkom veljače policiji prijavio da su ga pred njegovom zgradom napala dvojica nepoznatih muškarca od kojih mu je jedan fizički zaprijetio, a nakon što je u Glagoljaškoj ulici na Gripama spriječio radnike da ispilaju stablo. Ta je prijava na kraju odbačena, kao i prijava protiv investitora Ante Bešlića, kojeg Ivošević sumnjiči za organizaciju sačekuše ispred njegove zgrade.

 

Poslijepodne su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske objavili priopćenje, koje donosimo u cijelosti:

 

U odnosu na javno iznesene tvrdnje zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića danas, 10. travnja 2024.godine na konferenciji za medije koju je organizirao Grad Split, a u cilju točnog informiranja obavještavamo javnost kako slijedi:

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je odmah po događaju, u veljači ove godine, provela postupak prikupljanja dokaza i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti vezano uz telefonski razgovor policijskog službenika i osobe koja je bila na mjestu događaja. Dakle, odmah na početku važno je napomenuti, policija je postupala samoinicijativno, temeljem iskaza zamjenika gradonačelnika i bez da su druga tijela to od nas tražila.

U provedenom postupku nije utvrđen niti jedan dokaz da je policijski službenik imao prethodne informacije o ovom događaju, niti da je na bilo koji način sudjelovao u događaju.

Izuzetno je važno javnost obavijestiti o činjenici da policijski službenik nije nazvao počinitelja kaznenog djela, već osobu za koju je pretpostavljao da se nalazi u njegovom društvu, koju poznaje od ranije i to isključivo kako bi pokušao smiriti sukob. U cilju utvrđivanja svih činjenica utvrđena je lokacija osoba, obavljeni su razgovori s policijskim službenikom i osobom koju je kontaktirao i nije utvrđena nikakva povezanost policijskog službenika s navedenim događajem, niti da je za isti znao prije već je za istu doznao putem uobičajenih kanala komuniciranja policije obnašajući policijsku službu.

Sve prikupljene informacije i činjenice dostavljene su Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i Uredu načelnika ove uprave 16. veljače 2024. godine.

Zamjenik gradonačelnika u posjedu je upravo te dokumentacije koja je dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu Split i ne radi se o novima saznanjima, niti spoznajama jer je već u veljači sve dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, koje nije naložilo poduzimanje dodatnih radnji.

Potrebno je na kraju još jednom podsjetiti javnost da je policija u odnosu na događaj od 2. veljače 2024.godine u kojem je oštećen zamjenik gradonačelnika Grada Splita u roku od 24 sata dovršila istraživanje te je muškarac uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Zabrinjavajuće je da su danas bez argumenata javno iznesene netočne optužbe u kojima je imenom i prezimenom prozvan policijski službenik, a za kojeg je utvrđeno da svojim ponašanjem nije ostvario obilježja kaznenog djela niti disciplinske odgovornosti. Nadalje, izneseni su podaci o prekršajnoj i kaznenoj evidenciji, koji su zaštićeni osobni podaci, a koji su ODO-u Split dostavljeni radi provođenja postupka.