Udruga Franak: Ne potpisujte konverziju!

0
Foto: Arhiva

Korisnici kredita u švicarskim francima možda će već sutra u svojim poštanskim sandučićima pronaći obavijest o izračunu konverzije njihovog kredita. Erste banka jučer je počela slati dopise svojim klijentima, a prema dostupnim informacijama ostale banke pripremaju se za slanje do kraja tjedna kada i ističe zakonski rok .

“Osim samog izračuna konverzije, dopis kojega će korisnici kredita primiti će sadržavati i nacrt aneksa ugovora o kreditu, zatim informacije o EURIBOR-u i kretanju tečaja eura, kao i obrazac o prihvaćanju konverzije. Taj obrazac o prihvaćanju konverzije korisnici kredita moraju ispuniti i u roku od 30 dana dostaviti banci ili preporučeno poštom ili elektroničkom poštom uz obaveznu naknadnu dostavu ili to osobno mogu dostaviti u poslovnicu”, kazao je za Radio Dalmaciju Dario Gabrić iz ureda korporativnih komunikacija Erste banke.

Uskoro će se na njihovoj internetskoj stranici objaviti i on line kalkulator kako bi korisnici mogli provjeriti izračun. Sve što korisnici trebaju napraviti je unijeti svoj OIB i broj kredita.

“Obrazac o prihvaćanju konverzije moraju vratiti banci. Nakon što banka primi popunjeni obrazac o prihvaćanju izračuna konverzije, mi ćemo kontaktirati korisnika o dogovoru tremina o potpisivanju aneksa ugovora na koji trebaju doći svi korisnica kredita, s važećom osobnom iskaznicom, uključujući i jamce i sudužnike”, kazao je Dario Gabrić.

Prema priopćenju iz Udruge Franak koja upozorava korisnike kredita u švicarskim francima u Erste banci kako su nakon prvog zaprimljenog materijala za konverziju jednoga CHF kredita otkrila da ta ista banka ima namjeru kršiti odredbe „Zakona o konverziji“.

O čemu se konkretno radi doznali smo od Ivana Marasa iz udruge Franak: “Erste Banka poslala je svojim klijentima prijedlog konverzije u švicarskim francima međutim, jedan članak se odnosi na eventualnu odluku Ustavnog suda i navode da u slučaju da Ustavni sud donese određenu odluku o suspenziji ili odbacivanju ovoga zakona da sve potpisano više ne vrijedi i da se sve potpisano poništava, što je protuzakonito prema zadnjem zakonu Republike Hrvatske. Korisnici se tu dovode u neizvjesnu i potpuno suprotnu situaciju od one koja je propisana zakonom. Ovo je najobičnije nepošivanje zakona i udruga Franak će poduzeti sve zakonske mjere da se ovo spriječi i da korisnici ovo ne potpisuju. U konzultacijama smo s zakonskim organima Republike Hrvatske. Kad završimo konzultacije s njima, onda ćemo nastupiti prema Erste banci.”

Sve korisnike kredita u švicarskim francima iz Udruge Franak pozivaju da pričekaju s potpisivanjem dostavljenih aneksa ugovora o konverziji kredita, te se o svim detaljima konzultiraju sa pravnim timom udruge.

Poruka svim korisnicima, svih banaka, je da sačekaju priopćenje udruge Franak i da ne potpisuju s obzirom da imaju dovoljno vremena. Nakon što proučimo sve banke i sve dokumente koje su poslale, dati ćemo priopćenje. Uredi za konzultacije su otvoreni prema svima. Nemojte potpisivati, nema žurbe!”, kazao je Maras.

A ako imate kakvih nejasnoća i nedoumica, iz udruge Franak pozivaju da im se javite na konverzija.uf@gmail.com