Javnozdravstvena akcija u Solinu uz Svjetski dan hipertenzije

0
Foto: pixabay.com

U povodu Svjetskog dana hipretenzije, Grad Solin i Centar DMO Solin u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ organiziraju javnozdravstvenu akciju koja će se održati u Solinu (Širina), u petak 17.5.2019., u 17.30 sati.

Dio je to Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, podsegment „Volonteri u parku“, čiji su nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i Županijski zavodi za javno zdravstvo. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Hipertenzija – povišeni krvni tlak je bolest sama za sebe ali i jedan od najvažnijih čimbenika rizika za nastanak srčanog i moždanog udara. Te bolesti uzrok su više od 50% smrti. Hipertenzija je bolest koja se, iako preventabilna, kasno otkriva i neadekvatno liječi stoga se često naziva „tihi ubojica“.

U početnoj fazi bolest se može kontrolirati najobičnijim higijensko-dijetetskim mjerama, od smanjenja unosa soli i šećera, provođenja redovite tjelesne aktivnosti, prestanka pušenja, kontrole stresa i sl. Ako pored svih tih mjera visoki tlak ne postigne željene vrijednosti potrebno je redovito uzimati lijekove prema uputi liječnika.

Cilj i ove akcije „Volontera u parku“- NP „Živjeti zdravo“ je potaknuti građane da brinu o vlastitom zdravlju, redovito vježbaju te paze na prehranu i obavljaju preventivne preglede kako bi na vrijeme otkrili rizične čimbenike koji im ugrožavaju zdravlje i poduzeli odgovarajuće mjere. Kroz ovakve aktivnosti, koji imaju multidisciplinarni timski pristup, potiče se i naše najmlađe da od najranijeg doba usvajaju zdrave životne navike i razvijaju svijest o važnosti očuvanja zdravlja.