Jedini u Hrvatskoj: U KBC-u Split napravljena prva autologna transplantacija matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust

0
Foto: PR; KBC Split

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split je protekli mjesec učinio prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust u pacijenta kojem se razvila opsežna steradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije.

Jedinstven je to zahvat u Hrvatskoj s kojim se KBC Split smjestio „rame uz rame“ s najrazvijenijim Kliničkim centrima u svijetu.

„S obzirom na povećani broj pacijenata koji boluju od medikamentozno uzrokovane nekroze čeljusti te onih koji su razvili nekrozu čeljusti kao posljedica onkološke radioterapije počeli smo koristiti najsuvremenije kirurške protokole u njihovome liječenju. Ovaj regenerativnan postupak upotrebe autolognih matičnih stanica predstavlja vrhunac regenerativnen kirurgije te multidisciplinarnog pristupa“, kazao je dr. Saša Ercegović, pročelnik Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split.

Radi se o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškom postupka sanacije kosti čeljust koja „odumire“, iz vlastite pacijentive potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

Cilj terapije je vršiti regeneraciju nekrotične kosti te zaustaviti njeno daljnje propadanje kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentiva života.

Dr. Ercegović ističe da je do sada, pod vodstvom doc. dr. sc. Daniela Jerkovića, provedeno nekoliko ovakvih kirurški postupaka te da je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički odgovor. „S ovim postupcima naši pacijenti dobivaju najsuvremeniju kiruršku skrb te nas kao djelatnike Zavoda potiče na daljnje napredovanje i stavlja nas visoko na ljestvici izvrsnosti“.